1 maj 2024
torsdag, 10 december 2015 11:50

Castellum köper för 1,6 Mdr av NCC

Skrivet av 
alt

Kontorsprojektet Torsplan 2 uppförs i den nya stadsdelen Hagastaden mellan Stockholm och Solna. Arkitekt: BAU

 

alt
Henrik Saxborn, vd Castellum, och Carola Lavén, affärsområdeschef för NCC Property Development.


Castellum köper, via det helägda dotterbolaget Fastighets AB Brostaden, kontorsprojektet Torsplan 2 av NCC för 1,6 Mdr kr. Samtidigt avtalar Brostaden om försäljning av kontorsfastigheten Yrket 4 i Solna till NCC till ett pris som är beroende av framtida byggrättsvolym, men som bedöms uppgå till 280 Mkr. Cushman & Wakefield har varit rådgivare till NCC i affären.
    

Kontorsprojektet Torsplan 2 uppförs i direkt anslutning till Nya Karolinska Solna kommer att omfatta cirka 23.000 kvm, varav 18.800 kvm kontor och resterande delar handel/restaurang/gym samt 164 parkeringsplatser. Projektet beräknas vara färdigställt hösten 2016 och uppförs med ambitionen att nå BREEAM Outstanding – en av de högsta miljö-certifieringsnivåerna i världen. Castellum har långfristiga, outnyttjade krediter om cirka 5 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas till förvärvet. Tillträde är beräknat till första kvartalet 2017.
  

I dagsläget är cirka 71 procent av ytorna i Torsplan 2 uthyrda och bland hyresgästerna finns Stockholms Läns Sjukvårdsområde (SLSO), träningskedjan SATS och matkedjan Willys. Genomsnittlig avtalstid är 9,2 år vid beräknat tillträde. Affären är villkorad av att avtal tecknats på minst 75 procent av ytorna vid tillträdet. Fullt uthyrt beräknas hyresintäkterna uppgå till 76 Mkr efter avdrag för rabatter om cirka 3 Mkr. NCC lämnar 24 månaders hyresgaranti på vakanta ytor från och med tillträdet.
    

För Castellums del är affären med NCC ett led i bolagets pågående omstrukturering av sin fastighetsportfölj.
– Vi fortsätter att koncentrera oss på utvalda delmarknader och bygger gärna vidare med fastigheter av hög kvalitet. Under 2015 har vi, utöver framtida bostadsprojekt, sålt fastigheter för 1 Mdr kr och bland annat investerat i Kungsholmen och Marievik för cirka 750 Mkr. Avsikten är att fortsätta omstruktureringen av portföljen, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.
    

Den fastighet som Castellum säljer till NCC, Yrket 4 i Solna Business Park, omfattar cirka 11.000 kvm och har framtida kontorsbyggrätter om 35.000-40.000 kvm. Försäljningen är villkorad och genomförs frånträds då ny detaljplan vunnit laga kraft, vilket beräknas ske tidigast 2019.
    

I en kommentar till affären säger Carola Lavén, affärsområdeschef för NCC Property Development:
– Hagastaden i Stockholm är ett bra exempel på hur NCC, tillsammans med Stockholm stad har utvecklat området till en attraktiv och tillgänglig stadsdel. Samtidigt som vi säljer vårt andra lyckade projekt i området är vi också väldigt glada över att få genomföra en bytesaffär med Brostaden vilken ger oss möjligheten att utöka vår projektportfölj med ett nytt spännande projekt i attraktiva Solna Business Park.