2 maj 2024
måndag, 22 februari 2016 16:51

Oenig styrelse i Rikshem låter Höjvall vara kvar

Skrivet av 
alt
KPMG riktar stark kritik mot Rikshems vd Jan-Erik Höjvall.

 

Den tredje utredningen från KPMG riktar stark kritik mot styrelse och framförallt mot Rikshems vd Jan-Erik Höjvall. Den tidigare sparkade vice vd:n Ilija Batljan klarade sig ganska lindrigt undan.


Klart är att AMF med Peder Hasslev, kapitalförvaltningschef AMF och styrelseledamot Rikshem, menade att det hade varit bättre för Rikshem med ny vd i Rikshem, som med nya ögon, skulle kunna utveckla bolaget framåt. Medan Mats Andersson, vd på AP4 och styrelseledamot i Rikshem, menar att åtgärder ska vidtas för att återställa förtroendet för bolaget och förhindra ett upprepande.

 

Frågan blir nu om AMF vill lämna Rikshem eller inte efter förhandlingar med AP4 om hur ägandet i Rikshem ska se ut i framtiden? Efter dessa förhandlingar är det inte helt klart att vd Jan-Erik Höjvall får sitta kvar eller för den delen styrelsens ordförande Mats Mared.

 

De allvarligaste bristerna i KPMG:s utredning är enligt Fastighetsaktiens redaktion:

 

1. Att en konsult nära Höjvall och Batljan har förvärvat fastigheter som Rikshem sålt, försäljningar som Höjvall godkänt utan beaktande av jäv och framförallt att köpeskillingen inte hade erlagts per dags dato. Något som kan misstänkas vara ett sätt att ge vännen och konsulten en förmånlig säljarrevers?

 

2. Vd Höjvall förvärvade i oktober 2013 en fastighet från JM och via sitt privata bolag, utan ett skriftligt bemyndigade från Rikshems styrelse.

 

3. Vd har i december 2015 lånat ut pengar från privat kapital till ett nystartat bolag som bygger och säljer hus i Mälardalen, utan vare sig muntliga eller skriftliga godkännande från styrelsen.

 

Dessa tre punkter är egentligen allvarligare än de punkter som gav anledning till att vice vd Batljan sparkades. Punkterna som gav anledning för styrelsen att sparka Batljan var:

 

A. Batljan lämnade ett indikativt bud på en fastighet från ett privat bolag. Förvärvet genomfördes inte.

 

B. Batljan erhöll ett hyreskontrakt för en bostad i centrala Stockholm, i en fastighet som Rikshem sålde till en utvald fastighetsägare.

 

Övrig kritik från KPMG gäller representation. Se bifogat dokument.

 

https://files.acrobat.com/a/preview/82a30bbc-227f-4c43-9719-f915d52456d6