19 april 2024
torsdag, 03 mars 2016 20:41

Riskhem – katten på råttan och råttan på repet

Skrivet av 
alt

Mats Mared avgår som styrelseordförande för Rikshem och Jan-Erik Höjvall enledigas som vd för bolaget.

 

Ägarna, AP4 och AMF till Rikshem (Riskhem), hade till slut inget val efter kampanjerna mot bolagets ledning i pressen. Styrelseordförande Mats Mared har nu meddelat TT att han avgår som styrelseordförande på bolagets årsstämma nästa fredag den 11 mars. Bolagets vd Jan-Erik Höjvall blir då entledigad från sitt uppdrag som vd för Rikshem. I tisdags meddelade Mats Andersson att han lämnar arbetet efter tio år som vd för AP4. Självklart uppmanande Monica Caneman, styrelseordförande i AP4, att Andersson måste säga upp sig efter skandalerna kring KPMG:s kritiska rapport om bolaget.

 

Hur blev det så? Förklaringen är enkel. Andersson, Mared och Höjvall var i en allians som inte lyssnade på ägarna, särskilt då ägaren LO i AMF.

 

Andersson blev vän med Mared i samband med att Fjärde AP-fonden köpte dåvarande Dombron – nu Rikshem – med 8.000 bostäder för 5,4 Mdr kr av Vasakronan år 2010. Andersson och AP4 sålde sedan halva Dombron till AMF och rekryterade samtidigt Drotts tidigare vd Mats Mared som ordförande i styrelsen. Nu måste vi förstå Mareds natur varför bolaget fick rida gatlopp i pressen.

 

Mats Mared var vd i Skanska Fastigheter som börsnoterades 1998 som Drott, inklusive Näckebro. Men i december 2002 tvingades Mared att avgå som vd för Drott efter att han inte hade lyssnat tillräckligt på styrelseordförande Lars Wohlin samt de många mindre ägarna i dåvarande Drott. Sedan blev de underbart köptillfälle år 2003 för Wihlborgs med Erik Paulsson och Mats Qviberg från Hagströmer & Qviberg, att köpa aktien Drott rekordbilligt för 50 kronor styck på aktier som då hade ett eget kapital om 100 kr per aktie. Sic!

 

Essensen i Mareds natur är att han aldrig varit tillräckligt följsam och att han har aldrig förstått att lyssna på ägarna, dessutom förstod han sig inte på press som opinionsbildare.

 

Att sedan Andersson, Mared och Höjvall gjorde Iilja Batljan till en syndabock som sändes ut i öknen var ett annat misstag.

 

Förmodligen var Höjvall gramse på Batljan efter skilda fastighetsaffärer eller upplägg som de konkurrerade om privat.

 

Ledningar i stora bolag måste vara sams utåt och inte blanda in press för att bli av med medarbetare.

 

Nu blir herrarna Mared, Höjvall och Batjlan inte lottlösa efter att de fått cirka 70 Mkr i ränta och vinstutdelning. Därutöver har Rikshem löst in herrarnas konvertibellån för 118 Mkr i förtid, vilket medfört en vinst om 136 procent.

 

Så slutsats, lyssna alltid till ägarna! Till slut blev den nationella allmännyttan en egennytta för vissa herrar.

 

Katten på råttan, och råttan på repet, och repet på oxen, och oxen på vattnet, och vattnet på elden, och elden på riset, och riset på pojken. Således en saga om en serie av händelser där varje händelse utlöses av föregående händelse. Fait accompli, fullbordat faktum. TM/redaktionen

 

Se även KPMG:s kritiska granskning av Rikshem

 

https://files.acrobat.com/a/preview/82a30bbc-227f-4c43-9719-f915d52456d6

 

Läs tidigare rapporteringar:

 

Oenig styrelse i Rikshem låter Höjvall vara kvar

 

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=14006&Itemid=320

 

Andersson lämnar AP4. Ny styrelse i Rikshem?

 

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=14039:andersson-l%C3%A4mnar-ap4-ny-styrelse-i-rikshem?&Itemid=320