3 maj 2024
onsdag, 13 april 2016 18:46

Castellum köper Norrporten för 14 Mdr kr

Skrivet av 
alt

Eva Halvarsson, vd AP2, Henrik Saxborn, vd Castellum, och Karl Swartling, vd AP6.

 

Castellum har tecknat avtal med Andra AP-fonden (AP2) och Sjätte AP-fonden (AP6) om förvärv av samtliga aktier i Norrporten för en köpeskilling om 10,4 Mdr kr kontant och 23,4 miljoner aktier i Castellum. Säljarna får totalt 14 Mdr kr för bolaget, inklusive utdelning om 464 Mkr som betalas ut före Castellums tillträdesdag. För att finansiera del av förvärvet har Castellums styrelse beslutat om en fullt garanterad nyemission av aktier, villkorat av extra bolagsstämmas godkännande, med företrädesrätt för Castellums aktieägare. Dessutom ska en extra bolagsstämma bemyndiga styrelsen att besluta om en apportemission riktad till Andra och Sjätte AP-fonden. Castellums rådgivare i affären var Pangea och Carnegie.

 

Affären, som också villkorad av sedvanliga myndighetsgodkännanden, innebär att Castellums fastighetsvärde ökar med 26 Mdr från 45 Mdr kr till 71 Mdr kr och det årliga förvaltningsresultatet proforma ökar med drygt 900 Mkr från 1,6 Mdr kr till 2,5 Mdr kr, exklusive samordningsvinster, vilka på årsbasis beräknas uppgå till 150 Mkr.

 

Vidare stärker Castellum sin närvaro och marknadsposition i Stockholm, Köpenhamn, Helsingborg, Örebro och Jönköping och innebär etablerar sig med storlek och attraktivt belägna fastigheter i Gävle, Sundsvall, Östersund, Umeå, Luleå och Växjö.

 

– Genom förvärvet befäster vi vår position som en av Sveriges ledande fastighetsutvecklare och förvaltare med fokus på närhet till kunden lokalt. Målsättningen kommer fortsatt att vara en årlig tillväxt i förvaltningsresultatet om 10 procent till oförändrat låg finansiell risk. Vi ser fram emot att fortsätta leverera värde till våra aktieägare med Norrporten ombord, säger Henrik Saxborn, vd Castellum.

 

– Andra AP-fonden har varit ägare i Castellum sedan 2002 och vi ser positivt på att genom den här affären öka vårt ägande i Castellum. För AP2 innebär affären att vi tar ytterligare steg i vår förvaltningsstrategi att över tid öka andelen fastighetsinvesteringar på andra marknader, säger Eva Halvarsson, vd AP2.

 

– För AP6 finns en tydlig logik i att sälja då Norrporten över tid blivit ett mycket stort innehav för oss och utgjort cirka 25 procent av vårt förvaltade kapital, säger Karl Swartling, vd för Sjätte AP-fonden.

 

Rothschild var finansiell huvudrådgivare till AP2, AP6 och Norrporten, som även hade Goldman Sachs International och Nordea som finansiella rådgivare. Vinge har agerade juridisk rådgivare.