17 maj 2024
måndag, 16 maj 2016 19:00

Leimdörfer rådgivare åt YIT i storaffär

Skrivet av 
alt

YIT ska bygga Mall of Tripla i förorten Pasila i Helsingfors.

 

Leimdörfer har varit rådgivare till YIT i samband med den hittills största affären någonsin av en enskild fastighet i Finland. Affären gäller uppförandet av köpcentrumet Mall of Tripla med tillhörande parkeringsanläggning i förorten Pasila (sv Böle) i Helsingfors. Köpcentrumet ska ägas genom ett joint venture mellan parterna YIT (38,75 procent), pensionsföretaget Etera (38,75 procent), Onvest Oy (15 procent) och försäkringsbolaget Fennia (7,5 procent). Transaktionen omfattar 600 MEUR (cirka 5,6 Mdr kr).

 

– Med 250 hyresgäster och 85.000 kvm kommer Tripla att bli Finlands största köpcentrum. Vi är stolta över att åter ha fått förtroendet från YIT att genomföra en så stor och viktig transaktion. Transaktionen befäster Leimdörfers ställning som den ledande rådgivaren vid fastighetsrelaterade transaktioner i Norden, säger Erik R. Eliasson, vd och senior partner på Leimdörfer.

 

Enligt avtalet ska halva bygget finansieras med kapitalinvesteringar från ägarna, och resten kommer att finansieras med projektkredit. YIT kommer att teckna avtal kontrakt på byggandet av projektet med fastighetsbolag som ägs av det gemensamt ägda företaget.

 

– Det har varit ett stort intresse för Mall of Tripla. Över 30 procent av de kommersiella lokalerna är redan uthyrda och vår hyresgästbas omfattar flera stora varumärken redan i det här skedet, 3,5 år före öppnandet, säger Kari Kauniskangas, vd för YIT.

 

Mall of Tripla kommer att bli en del av en andra stadskärna i Helsingfors. I projektet ingår även kontor, hotell samt station och kollektivtrafikterminal. Dessutom planera bostadshus både norr och söder om Tripla.