2 maj 2024
onsdag, 24 augusti 2016 18:46

NCC bygger skola i Örebro och bostäder i Halmstad

Skrivet av 
alt
Om- och tillbyggnaden av kvarteret Juristen i Halmstad innebär att antalet bostäder i kvarteret ökar från 124 till 172. Illustration: Krook & Tjäder

 

alt

Tybblelundsskolan blir i en stor sammanhängande byggnad på 8.900 kvm med klassrum, musiksal, slöjdsal, hemkunskapssal samt en förskola. Illustration: Mondo Arkitekter

 

NCC får nya partneringuppdrag om totalt cirka 323 Mkr för kommunala byggherrar i Örebro respektive Halmstad. På uppdrag av kommunägda Futurum Fastigheter i Örebro ska NCC uppföra Tybblelundsskolan – den första helt nya skolan som byggs i Örebro på 24 år. Skolan ska rymma 525 elever från förskoleklass till sjätte klass samt en ny förskola med tio avdelningar och plats för 180 barn. Ordern är värd 223 Mkr.

 

– Behovet av nya skolor är stort i kommunen. Förutom Mariebergsskolan som ersatte en tidigare skola 2006 är det här den första helt nya kommunala skolan i Örebro sedan 1992, men glädjande nog inte den sista. Fler skolor är på gång, säger Göran Lunander, vd för Futurum Fastigheter.

 

NCC:s  uppdrag i Halmstad kommer är värt 100 Mkr och kommer från kommunala bostadsbolaget HFAB. Uppdraget omfattar förnyelse och underhåll av befintliga lägenheter samt nyproduktion av 48 lägenheter i kvarteret Juristen.

 

Fastigheten består idag av tre huskroppar med 124 lägenheter, 15 lokaler samt 86 p-platser i garage. Husen kommer att byggas samman och 22 nya lägenheter skapas i dessa två tillbyggnader och outnyttjat vindsutrymme kommer att byggas om till 26 bostäder.

 

– Utmaningen blir att renovera lägenheterna efter ett rullande schema parallellt som det pågår nyproduktion samt ombyggnad av vindarna. Detta kräver mycket noggrann planering och styrning eftersom det finns både boende och affärshyresgäster i huset som vi skall minimera störningen för under hela projektet, säger David Fritzson Bratt, affärschef på NCC.