20 april 2024
torsdag, 22 september 2016 15:08

Catella: Brexit gynnar fastighetsbranschen

Skrivet av 
alt

Catellas Martin Malhotra och Arvid Lindqvist konstaterar i den senaste upplagan av kreditbarometern CREDI att den genomsnittliga belåningsgraden för fastighetsbolagen på Nasdaq OMX:s huvudlista ligger nu på 54,7 procent medan den genomsnittliga räntan är 2,6 procent.

 

Septemberupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI visar att fastighetsbranschen har klarat turbulensen efter Brexit-omröstningen väl. Fastighetsbolagens belåningsgrad ökade medan genomsnittsräntan sjönk och de börsnoterade fastighetsbolagen presterade bättre än Stockholmsbörsens index. Även CREDI:s huvudindex ökade, från 41,0 till 42,5, men Catella ser fortfarande en åtstramning på lånefinansieringsmarknaden.

 

– Det senaste kvartalet präglades av en oväntad Brexit med efterföljande volatilitet som mynnade ut i ett fortsatt starkt finansieringsklimat för fastighetsbolagen. En ökad riskvilja och fortsatt sökande efter avkastning banar väg för tilltagande finansiering utanför banksystemet. Det ser vi bland annat i fastighetsbolagen nyfunna intresse för obligationer och i lanseringen av nya instrument. På börsen som helhet syns nu få effekter av Brexit och fastighetsbranschen har gynnats av de fortsatt låga marknadsräntorna, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

 

– Vi ser en utveckling där förväntningarna på ytterligare stimulanser från centralbankerna har gynnat fastighetsbranschen, men vi är på väg mot en brytpunkt. Historiskt har direktavkastningen på fastigheter tryckts ned av en hög BNP-tillväxt och en sänkt reporänta. Nu när BNP-tillväxten mattas av och reporäntan har nått botten förväntar vi oss en ökning av direktavkastningskraven på fastigheter i sekundära lägen och i mindre orter, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.