20 april 2024
torsdag, 13 oktober 2016 12:11

Alecta har sålt sitt bestånd i USA–UK för 20 Mdr

Skrivet av 
alt
Per Frennberg, Chief Investment Officer på Alecta.

 

Nu har Alecta sålt sitt brittiska fastighetsbestånd för 3,77 Mdr (350 MGBP) till Goldman Sachs Investment Group. Förvärvet består av totalt 26 fastigheter innehållande kontor, detaljhandel och industribyggnader, enligt uppgifter av Judith Evans till Financial Times. Evans har varit Goldmans Sachs rådgivare i transaktionsprocessen.


Enligt Evans avspeglar köpeskillingen en initial direktavkastning om 6,1 procent. Men förvärvspriset återspeglar en rabatt om 8 procent, eftersom Alecta ursprungligen hade begärt 380 MGBP för de 26 brittiska fastigheterna.

 

Alectas rådgivare har varit JLL och advokatbyrån Olswang.

 

Enligt Bloomberg förlorade Goldman Sachs budgivning om Alecta fastigheter i USA mot Blackstone. Alectas amerikanska portfölj, omfattande 22 fastigheter, innehållande framförallt köpcentrum, butiker och bostäder i Kalifornien, samt en kontorsbyggnad nära Vita huset i Washington, köptes i augusti i år av Blackstone, för 1,8 miljarder dollar, 15,9 Mdr kr.

 

Affärerna innebär att Alecta fick av Goldman Sachs för sina 26 fastigheter i UK samt av Blackstone för sina 22 fastigheter i USA, totalt cirka 19,7 Mdr kr.

 

Till Tidningen Fastighetsaktien sa den 13 april i år Per Frennberg, Chief Investment Officer på Alecta, att Alectas utländska fastigheter levererat bra, men samtidigt varit lite av en organisatorisk anomali.

 

Han tillade:

– Den nuvarande starka efterfrågan på den globala fastighetsmarknaden erbjuder en bra möjlighet för oss att ta ytterligare ett steg i vår utveckling mot vår vision, att vara den mest effektiva tjänstepensionskassan i världen.