19 april 2024
torsdag, 10 november 2016 15:51

Peab/Hökerum planerar 210 bostäder i Åkermyntan C

Skrivet av 
alt

De nya kvarteren norr om Åkermyntans Centrum i Hässelby. Foto: Peab Bostad AB/Link arkitektur.

 

Nu har det varit samråd om planerna för 210 bostadsrättslägenheter vid Åkermyntan. Planen innebär att omkring 210 borätter byggs i två skilda kvarter vid Åkermyntans Centrum. Det ena kvarteret ska byggas av Hökerum Bygg AB och planeras vid Lövkojsgränd och det andra ska byggas av Peab Bostad AB och planeras vid Drivbänksvägen. Planen innebär att förskolan Åkermyntan rivs och ny förskola planeras att byggas på den obebyggda marken mot Snårvindevägen. Denna plan om förskolan ska antas i Stadsbyggnadsnämnden före årsskiftet.

 

Förutom de 210 nya borätterna finns i förslaget totalt 116 parkeringsplatser under Åkermyntans Centrum, varav 55 kommer att tillhöra Åkermyntans Centrum, vilka ersätter 50 av centrumets p-platser som försvinner i och med bygget. För de boende planeras 0,65 respektive 0,75 p-platser per lägenhet. Garaget ska även kunna rymma 185 cyklar.

 

Förslaget är nu ute på samråd fram till 7 december. Om planen inte överklagas så vinner den laga kraft under våren 2017 med planerad byggstart inom ett år och planerad inflyttning under 2019.

 

Projektet är ett viktigt bidrag för att uppfylla stadens mål med bostäder i lägen där det finns god tillgänglighet till service och kollektivtrafik. Husen kommer att vara i fyra våningar höga och rymma runt 100-120 lägenheter i storlekar från ett rum och kök till fyra rum och kök. Ovan på huset mot söder föreslås en terrass för de boende. Entréer, miljörum och garageinfart placeras mot Lövkojsgränd och centrumet för att skapa en tryggare miljö invid vändplanen och centrumets baksida.

 

Åkermyntans Centrum, som ägs av Citycon, har cirka 1,8 miljoner besökare årligen. Centrumet har cirka 25 butiker, varav två livsmedelsbutiker. I centrumet finns även ett bibliotek och en vårdcentral.

 

Åkermyntan Centrum som byggdes 1977, genomgick under 2012 en omfattande modernisering samt en utbyggnad om cirka 1.500 kvm.