29 april 2024
måndag, 09 januari 2017 12:11

Skanska bygger energipositivt i Norge

Skrivet av 
alt

Powerhouse Brattørskaia i Trondheim blir det första nya kontorshuset i Norge som producerar mer energi än det förbrukar. Arkitetkt är Snøhetta.


Skanska har tecknat avtal med norska Entra om att bygga världens nordligaste belägna energipositiva kontorshus. Projektet heter Powerhouse Brattørkaia och uppförs på en av Trondheims mest attraktiva tomter. Avtalet är värt cirka 390 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Norge för det första kvartalet 2017.
    

Arkitekturen och det estetiska uttrycket för Powerhouse Brattørkaia styrs av solen som energikälla samt av mantrat ”form följer miljö”. Byggnaden kommer att omfatta 15.700 kvm kontorsyta, varav Skanska kommer att hyra 2.300 kvm. I projektet byggs dessutom ett parkeringsgarage om 2.500 kvm.
    

Byggnaden ska uppnå BREEAM NOR Outstanding, det högsta betyget inom miljöcertifieringssystemet. Det kommer att bli det första nya kontorshuset i Norge som producerar mer energi än det förbrukar och måste enligt Powerhouse definition producera mer ren och förnybar energi än vad som behövs för byggnation, produktion och transporter av byggmaterial samt drift över en livscykel på 60 år och slutligen bortskaffande. Optimalt utnyttjande av sol och havsvatten för uppvärmning och kylning samt extremt låg energiförbrukning krävs för att möta kraven.
    

Skanska är totalentreprenör för projektet. Byggnationen startar i april 2017 och kontorsbyggnaden kommer att vara färdigställd i februari 2019.