30 april 2024
torsdag, 12 januari 2017 17:51

Fortsatt prisfall på bostäder i London

Skrivet av 
alt

Nybyggda bostäder uppförda av Barrat på Wembley Park Gate i London. Barratt Developments har under andra halvåret 2016 minskat sin bostadsproduktion till hälften. Barrat är Storbritanniens största bostadsbyggare.

 

Huspriserna i hjärtat av London sjönk ytterligare i oktober 2016, samtidigt som tillväxten i den brittiska ekonomin minskar. I bästa läge i centrala London, sjönk bostadspriserna genomsnitt med 6 procent jämfört med samma period för ett år sedan. I Kensington och Chelsea, sjönk priserna med drygt 14 procent.

 

Men det fanns några få förorter till London där bostadspriserna har ökat med mer än 20 procent, som till exempel Barking och Dagenham.

 

Under 2016 steg priserna i huvudstaden långsammare än i resten av UK för första gången på åtta år, enligt bolåneinstitutet Nationwide Building Society. Prognoserna för 2017 är inte mycket bättre utan talar om fortsatt prisfall.

 

– Londons långa period av överavkastning närmar sig sitt slut, säger Robert Gardner, chefekonom på Nationwide.

 

Han fortsätter:

– I London och i södra England, har alltfler människor straffats av marknaden då de tvingats att låna en allt större multipel av sina inkomster.

 

Orsaken till prisfallet är dels Storbritanniens beslut att lämna EU, Brexit, dels en ökning av stämpelskatten.