30 april 2024
måndag, 13 februari 2017 16:57

Älvstranden väl rustat för Älvstaden

Skrivet av 
alt

Karta över Älvstaden kring älvstränderna i Göteborg. Det röda byggs först, det gula i senare skede.

 

Styrelsen för Göteborgs kommunägda bolag Älvstranden Utveckling fattade vid fredagens styrelsemöte beslut om förra årets resultat. Koncernen redovisar för helåret 2016 en omsättning på 355 Mkr (361) med ett rörelseresultat om 173 Mkr (391). Soliditeten uppgick till 22 procent.

 

– Det är ett mycket positivt resultat. Bolaget har inte haft så hög soliditet på över 10 år. Det betyder att vi står väl rustade ekonomiskt nu när Älvstaden på allvar går in i det konkreta genomförandet, säger styrelseordförande Mattias Jonsson (S).

 

I år väntas några riktigt stora detaljplaner inom Älvstaden bli klara för granskning och antagande: Frihamnen, Masthuggskajen/Järnvågen och Karlavagnsplatsen. Det innebär att en betydande del av den planerade ytan snart kommer att vara planlagd. Totalt omfattar projektet 25.000 nya bostäder och 45.000 nya arbetsplatser.

 

– Vi har haft ett bra år med fokus på att förbereda organisationen för det som nu kommer. Bland annat har vi utvecklat vår projektstyrning och byggt upp en mycket hög kompetens inom området hållbar stadsutveckling, säger Mattias Jonsson.

 

Vid sidan av stora verksamhetsutvecklande projekt i organisationen pågår byggnation i samarbetsprojekt som bolaget projektleder. Ett första spadtag togs i Lindholmshamnen där 600 nya bostäder ska byggas med första inflyttning hösten 2018. Vidare pågar produktion av drygt 5.300 bostäder i Kvillebäcken, Västra Eriksberg, Örgryte Torp och Lindholmshamnen. Nära 700 av dessa bostäder färdigställdes under 2016.

 

Dessutom påbörjdes markförberedelser för 1.200 temporära bostäder för studenter, nyanlända och företag på Kvillepiren och i vattnet i Lundbyhamnen.