30 april 2024
tisdag, 14 februari 2017 16:34

Markaffärer för fler bostäder i Sorgenfri

Skrivet av 
alt

Första etappen av utbyggnadsområde Sorgenfri, sett från Celsiusgatan. Förutom cirka 800 bostäder kommer kvarteren närmast Båghallarna rymma en förskola, ett P-hus, affärslokaler, nya parker och platser. Foto: Caroline Franzén

 

Malmö stad köper fastigheten Brännaren 20 för att kunna fortsätta utvecklingen av Sorgenfri med förskola, bostäder och allmän park. Detta ger tillsammans med grannfastigheten Brännaren 16, som Malmö stad redan äger, möjligheter till en samlad utveckling av förskola för 80 barn, totalt cikra 10.000 kvm BTA, bruttoarea, bostäder och del av allmän park.

 

– En förskola full av ungar, bostäder i nya och gamla byggnader, idrottshall och butiker – kvarteret Brännaren kommer att bli en levande del av staden och det är vi många som ser fram emot, säger Anders Rubin (S), tillförordnad ordförande i tekniska nämnden.

 

Enligt köpeavtalet tillträder Malmö stad fastigheten den 1 maj 2017. Köpeskillingen utgör cirka 25,4 Mkr och säljare är Hansson & Rydberg Fastighets i Malmö AB. Värderingen har gjorts utifrån aktuell användning av fastigheten, som överlåts i befintligt skick.

 

– Det här förvärvet inleder andra etappen i utbyggnaden av Sorgenfri, som just nu pågår för fullt i det tidigare storkvarteret Spårvägen. Det är en lång process som bland annat inkluderar fler markförvärv, inventering av samtliga byggnader, rivning, marksanering och eventuellt även sanering inne i byggnader, säger Jan Johansson, fastighetskontorets projektledare för utbyggnaden av Sorgenfri.

 

Samtidigt har Malmö stads tekniska nämnd godkänt tre markförsäljningar i Sorgenfri, som tillsammans ger Malmö omkring 150 nya bostäder med blandade upplåtelseformer. Köpare är HSB, som i det nya stadskvarteret Spiggan planerar bygga både hyresrätter och bostadsrätter, och JM, vars bostadsrätter i olika former kompletterar det i övrigt närmast färdigbyggda kvarteret Föraren intill Båghallarna i Sorgenfri.

 

– Det här är två exempel på blandade bostadskvarter i Sorgenfri. I kvarteret Spiggan tar HSB ansvaret för blandade upplåtelseformer på kvartersnivå. JM kompletterar med bostadsrätter i kvarteret Föraren, där det redan finns hyresrätter, LSS-bostäder och kompislägenheter för unga. Den variationen känns bra, avslutar Jan Johansson.