29 april 2024
tisdag, 28 februari 2017 19:04

SBB visade miljardvinst

Skrivet av 
alt
Ilija Batljan, vd för SBB Norden.

 

SBB i Norden redovisade i bolagets första bokslutkommuniké, som gäller från det att bolaget bildades den 2 mars 2016 till den 31 december, en vinst efter skatt om 1.007 Mkr. Under året köpte bolaget 358 fastigheter om 697.000 kvm med ett verkligt värde om 7,6 Mdr kr och ett hyresvärde om 691 Mkr.

 

Samtidigt tillfördes bolaget kapital i form av stamaktier, preferensaktier, konvertibler och ägarlån till ett värde om 1,6 Mdr kr. SBBs verksamhet med att skapa byggrätter var framgångsrik. Under året skapades byggrätter till ett värde om 647 Mkr, varav byggrätter för ett värde om 226 Mkr såldes.

 

– Vi tog också nästa steg i bolagets utveckling genom att den 6 december 2016 annonsera förvärv av AB Högkullen och att Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB gör ett omvänt förvärv av Effnetplattformen AB, noterat på First North. I samband med det omvända förvärvet tog vi med oss ytterligare två bolag, Kuststaden Holding AB med fastigheter i östra Småland samt på Gotland, samt Sörmlandsporten AB, med fastigheter i Nyköping, Oxelösund, Nykvarn och Gnesta, säger Ilija Batljan, vd för SBB Norden.

 

Efter dessa transaktioner kommer SBB att äga fastigheter med en total uthyrningsbar area om knappt en miljon kvadratmeter och hyresintäkter beräknat på helårsbasis om drygt 900 Mkr. Marknadsvärdet, enligt externa värderingar, uppgår till cirka 11 Mdr kr.

 

Organisationen utgörs av en liten grupp medarbetare med fokus på transaktioner, fastighetsutveckling och kostnadseffektiv förvaltning. Tillsammans med huvudägaren Ilija Batljan Invest AB och bolaget Hestia har en organisation byggts upp i form av det gemensamt ägda bolaget Hestia Sambygg som levererar ekonomisk och teknisk förvaltning till SBB och dess dotterbolag. LE