25 april 2024
måndag, 27 mars 2017 13:56

​1.000 nya bygglov för bostäder i Malmö

Skrivet av 
alt
Visionsbild över Riksbyggens projekt på Ön. Illustration: Fojab Arkitekter


Den höga byggtakten i Malmö fortsätter. Ifjol beviljades nästan 4.000 bygglov och redan första kvartalet har bygglov för över 1.000 bostäder beviljats. På fredagen gav stadsbyggnadsnämnden klartecken åt flera stora projekt i Malmös utbyggnadsområden.
    

På Ön ska Riksbyggen uppföra ett u-format kvarter omgärdat av Lotshusgatan, Lotsparken och Sundholmsparken och med en gemensam gård i mitten. Husen rymmer 119 bostadsrätter och får tegelfasader som arkitektoniskt knyter an till det gamla Limhamn. Inflyttningen är planerad att börja våren 2019.
    

Vidare kommer MKB att bygga två flerbostadshus med totalt 108 hyresrätter i kvarteret Dungen , strax söder om Quality Hotel View. Det ena huset vetter mot Hyllie Allé och uppförs i tio våningar. Det andra är en sammansatt byggnad med en högre del om åtta våningar och en lägre om fyra våningar med takterass. Infällt i taknockarna placeras solceller.
    

På gränsen mellan Hyllie och Limhamn växer Elinelund fram i snabb takt. Här ska Ikano Bostad bygga fem flerfamiljshus längs Högatan med totalt 139 hyreslägenheter.
    

– Nu omvandlas ytterligare några av Malmös öde platser till levande kvarter med bostäder och arbetsplatser, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
    

– Vi har redan ett rekordhögt bostadsbyggande i Malmö. Vad vi gör nu är att grunda för att detta ska bli det nya normala. Särskilt glad är jag över den framåtanda och det långsiktiga kvalitetstänkande som jag ser i projekten, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.