13 maj 2024
fredag, 31 mars 2017 15:49

Castellum/Wallenstam i fastighetsbyte om 625 Mkr

Skrivet av 
alt
I december tar Castellum över fastigheten Krokslätt 20:6 i centrala Göteborg.

 

Castellum och Wallenstam har kommit överens om att genomföra en bytesaffär där Castellum köper två fastigheter i centrala Göteborg med en tillhörande kontorsbyggrätt och Wallenstam blir ägare till en fastighet i Kallebäck och en i Mölnlycke centrum.

 

Det underliggande fastighetsvärdet för objekten i centrala Göteborg är 290 Mkr och för fastigheterna i Kallebäck respektive Mölnlycke 335 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt och omkostnader om 15 Mkr. Priserna är 87 respektive 40 Mkr över senaste värderingar och till- respektive frånträden ska ske den 15 december.

 

Genom affären får Castellum två förvaltningsfastigheter (Krokslätt 20:6 och del av Krokslätt 154:6, blivande Göteborg Krokslätt 154:8) på Mölndalsvägen med en sammanlagd uthyrningsbar area om 8.624 kvm, i huvudsak kontorslokaler samt en kontorsbyggrätten med färdig detaljplan om drygt 7.000 kvm.

 

Den del av fastigheten Göteborg Krokslätt 154:6 som inte omfattas av affären, utgör idag en projektfastighet där Wallenstam planerar att bygga cirka 200 lägenheter med inslag av kommersiella ytor i gatuplan.

 

– Det är glädjande att genomföra en bytesaffär med bra kontor och planlagda kontorsbyggrätter i Göteborg. Här är vakansgraden historiskt låg och bristen på moderna kontor är en utmaning för oss när befintliga kunder vill expandera. Affären är en del i den pågående koncentrationen av portföljen, säger Henrik Saxborn, vd Castellum.

 

Fastigheterna som Wallenstam köper är Göteborg Kallebäck 3:4 och Härryda Hönekulla 1:571, totalt omfattande 35.000 kvm lager/industri med inslag av kontor. Den förstnämnda fastigheten ligger i anslutning till Wallenstams pågående stadsutvecklingsprojekt Kallebäck, medan den andra ligger i Mölnlycke centrum – i det område som ska utvecklas i samband med den nya tågsträckningen mellan Göteborg och Stockholm.

 

– Det är väldigt trevligt att kunna genomföra denna affär med Castellum. Fastigheten i Kallebäck ligger precis intill vårt stadsutvecklingsprojekt Kallebäcks Terrasser, där vi totalt kommer att bygga cirka 2.000 lägenheter, säger vd Hans Wallenstam.