12 maj 2024
tisdag, 18 april 2017 11:33

Fem konsortier utvalda för Söderstadion/Hovet

Skrivet av 
alt
De vinnande prisnivåerna är 30.100 kr/kvm för bostadsanvändning, 17.200 kr/kvm för kontorsanvändning och 10.000 kr/kvm för handel i bottenvåningar för Söderstadion- och Hovet-tomten. Bild: Stockholms stad

 

Vinnare är utsedda i steg Ett för Söderstadion- och Hovet-tomten. Markanvisningstävlingen genomförs i två steg. Steg ett är en anbudstävling på pris, och steg två ett jämförelseförfarande av vad de vinnande anbudsgivarna vill utveckla på platsen. Anbudstävlingen pågick 3 oktober till 18 november 2016.

 

De vinnande bolagen eller konsortierna är:

1. Atrium Ljungberg, Wallenstam AB och Åke Sundvall Projekt AB

2. Veidekke Bostads AB, Niam, Stos Fastigheter AB och Rikshem

3. Index Residence AB och CA Fastigheter AB

4. JM och Castellum Stockholm AB 

5. Klövern, NCC

 

De vinnande prisnivåerna är 30.100 kr/kvm för bostadsanvändning, 17.200 kr/kvm för kontorsanvändning och 10.000 kr/kvm för handel i bottenvåningar.

 

Steg Två i tävlingen innebär att vinnarna, utifrån platsens förutsättningar, ska ta fram en volymutredning och en konceptidé för hur bebyggelse kan utvecklas på platsen. Förslagen kommer att utvärderas på fem kriterier i ett så kallat jämförelseförfarande.

 

Det vinnande bolaget eller konsortiet får markanvisning på området och fortsätter samarbeta med staden kring utvecklingen av platsen under kommande detaljplaneprocess.

 

Den bedömningsgrupp som tar ställning till de inkomna förslagen i jämförelseförfarandet består av Mats Viker, vd för SGA Fastigheter, Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder, Torleif Falk, stadsarkitekt Stockholms stad samt ytterligare en ännu inte namngiven person.

 

Deltagarna i steg två har fram till september 2017 på sig att inkomma med förslag. Därefter vidtar bedömningsarbetet.

 

Målet är att beslut om markanvisning ska kunna fattas i november 2017.