1 maj 2024
onsdag, 10 maj 2017 17:10

Amasten i bytesaffär om 155 Mkr

Skrivet av 
alt
Amasten köper “gamla brandstationen”  i Sundsvall.

 

Amasten Holding har tecknat avtal om en bytesaffär med NSI Invest. För Amastens del innebär detta att bolaget säljer tre fastigheter i Sollefteå och sex mindre fastigheter i Härnösand och köper en centralt belägen större fastighet i Sundsvall med bostäder och lokaler, samt tre mindre kommersiella fastigheter i Karlskoga respektive Smålandsstenar. Transaktionerna har skett i bolagsform med underliggande fastighetsvärden om cirka 91 Mkr för de sålda fastigheterna och cirka 64 Mkr för de förvärvade fastigheterna. Affären innebär också att Amasten lämnar Sollefteå, samtidigt som det kvarvarande beståndet i Härnösand fokuseras till större förvaltningsenheter.

 

– Bytesaffären är en del i den fastlagda strategin att öka vår geografiska koncentration i portföljen samtidigt som vi initierar ökad närvaro i Sundsvallsregionen, där vi idag finns i de intilliggande orterna Härnösand och Timrå, säger David Dahlgren, vd för Amasten.

 

Han fortsätter:
– Vi ser goda möjligheter till ytterligare bostadsförvärv i Sundsvall under året och även selektiva kompletteringsförvärv i Härnösand. De förvärvade fastigheterna i Karlskoga och Smålandsstenar är mindre kommersiella fastigheter med starka kassaflöden men inte strategiska och kommer att avyttras vartefter.

 

De förvärvade fastigheterna i Sundsvall, Karlskoga och Smålandsstenar omfattar 7.071 kvm med aktuella hyresintäkter om 4,9 Mkr per år. Nuvarande uthyrningsgrad uppgår till cirka 97 procent och den viktade direktavkastningen bedöms uppgå till 6,0 procent. Fastigheten i Sundsvall utgör den dominerande delen av värdet. Den är en välkänd profilfastighet med bostäder i tre plan samt lokaler i bottenplan och är allmänt känd som ”gamla brandstationen”.

 

De sålda fastigheterna i Sollefteå och Härnösand omfattar 21.012 kvm med aktuella hyresintäkter om 15,4 Mkr per år.