5 april 2020
torsdag, 11 maj 2017 08:29

Vasakronan investerar 420 Mkr i Uppsala

Skrivet av 
alt

Vasakronan tecknar långt kontrakt med Livsmedelsverket i Uppsala.


Vasakronan har tecknat avtal med Livsmedelsverket om 8.300 kvm i Uppsala Science Park (USP). Detta innebär att bolaget kan påbörja en investering om 420 Mkr i en byggnad om totalt 10.000 kvm med planerad byggstart under 2018 och inflyttning till årsskiftet 2020/2021. Sedan tidigare har Vasakronan investerat 500 Mkr i USP i kunskapsnoden Hubben omfattande 12.500 kvm kontor, laboratorier, restaurang och konferens.
    

Livsmedelsverkets byggnad kommer till största del att innehålla arbetsplatser för cirka 500 medarbetare samt avancerade lab. Hyresavtalet, som är villkorat av regeringsbeslut, är 15-årigt och innebär att uthyrningsgraden är 83 procent redan vid byggstart. Målsättningen är att miljöcertifiera byggnaden enligt LEED platina.
    

– Totalt kommer vi att ha investerat ungefär 900 Mkr i parken på bara några år. Den nya byggnaden och en stark aktör som Livsmedelsverket bidrar till utvecklingen av USP, en av Sveriges främsta innovationsmiljöer. Genom fortsatta investeringar gör vi plats för fler spännande aktörer, säger Jan-Erik Hellman, regionchef Uppsala, Vasakronan.
    

I Uppsala Science Park finns totalt cirka 140 företag huvudsakligen inriktade på Life Science, materialteknik och andra kunskapsintensiva nischer. Här finns stora delar av Uppsalas innovationssystem representerat, däribland Uppsala Innovation Center (UIC) och STUNS (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle).
    

I närheten av UIC ligger Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet, Biomedicinskt centrum (BMC), Ångströmlaboratoriet och Informationstekniskt Centrum. Och inte långt därifrån, på Ultuna, ligger Sveriges lantbruksuniversitet och Statens veterinärmedicinska anstalt.