29 april 2024
onsdag, 17 maj 2017 09:16

Hemfosa investerar 1 Mdr kr

Skrivet av 
alt
Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.


Hemfosa har gjort klart med investeringar för totalt över 1 Mdr kr i Örnskölsdvik respektive Uppsala. Med tillträde den 18 maj köper bolaget en portfölj om fem fastigheter i centrala Örnsköldsvik till ett underliggande fastighetsvärde om 858 Mkr. Cirka 40 procent av hyresvärdet kommer från offentligt finansierade hyresgäster och största hyresgästen är Örnsköldsviks kommun. Pangea har varit rådgivare åt säljaren, Nybergs Fastigheter & Förvaltning.
    

Därutöver satsar Hemfosa  200 Mkr i Uppsala. Bolaget har avtalat med Gelba Fastigheter om att köpa en kontorsfastighet belägen i Boläderna med Migrationsverket som hyresgäst. Köpeskillingen uppgår till 145 Mkr och i överenskommelsen ingår att Hemfosa ska investera ytterligare 55 Mkr i en pågående ombyggnation.
    

De bägge förvärven stärker Hemfosas ställning både i geografiskt intressanta lägen och inom sektorn samhällsfastigheter.
    

– Vi är mycket glada över att stärka vår ställning längs Norr-landskusten och i Uppsala genom förvärv av dessa fastigheter med stor andel samhällsverksamheter. Det innebär att vi tillför ytterligare samhällsfastigheter till vårt fastighetsbestånd samtidigt som det ger oss en starkare position i intressanta lägen i Sverige, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.
    

Förvärvet i Örnsköldsvik består av två bolag med äganderätter till fem fastigheter, huvudsakligen kontor i centrala Örnsköldsvik. Fastigheterna har en total uthyrningsbar yta om cirka 67.000 kvm och det totala hyresvärdet uppgår till 80 Mkr.
    

Bland de offentligt finansierade hyresgästerna ingår utöver Örnsköldsvik kommun även Övik Energi Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och Umeå universitet. Genomsnittlig avtalslängd är 3,8 år och uthyrningsgraden uppgår till 95 procent.
    

Hemfosa bedömer att den genomsnittliga hyreslängden har potential att kunna förlängas och att fler samhällshyresgäster bör kunna attraheras till fastigheterna. Fastigheterna tillträds den 18 maj 2017.
    

Förvärvet i Uppsala omfattar en total uthyrningsbar yta om cirka 8.500 kvm och har ett hyresvärde om 16,9 Mkr, varav Migrationsverket svarar för över 91 procent. Genomsnittlig avtalslängd är cirka 6,2 år och tillträdet sker den 1 juni.