18 april 2024
måndag, 22 maj 2017 16:49

IKEA:s ryska varuhus växer med franchise

Skrivet av 
alt
IKEA har 14 MEGA Centres i 11 av Rysslands största städer. Totalt har dessa MEGA Centres 275 miljoner årliga besökare. Bilden visar ett IKEA MEGA Center utanför Moskva.

Ledande centrumsutvecklare och operatörer som hyr i IKEA:s varuhus i Ryssland, har under den senaste tiden öppnat över 100 butiker i Ryssland genom förmedlingar till franchisepartners från Mellersta Östern och Turkiet. Franchisegrupper som Alshaya Group, Surya Group och Fiba Group har öppnat totalt 73 butiker, inklusive Starbucks, Marks & Spencer, MAC och Jo Malone.

 

Av de 73 butikerna har 53 butiker öppnats via Alshaya Group, 18 via Fiba Group och två via Surya Group. Det finns 30 turkiska märken som för närvarande har en butik i ett större IKEA Center i Ryssland. Dessa inkluderar turkiska modevarumärke som DeFacto, som nyligen öppnade sin första ryska butik i ett ryskt IKEA MEGA Center. Slutligen har The Noodle House, den asiatiska restaurangkedjan UAE öppnat två restauranger i Moskva, inklusive en i IKEA Center MEGA i Khimki.

 

Svetlana Burzyantseva, uthyrningchef för IKEA Centers i Ryssland, säger:
– Vi har gjort förfrågningar bland franchisepartners som vill etablera sig inom den ryska detaljhandeln. Lanseringen av ett varumärke i Ryssland är ett steg för att komma in och etablera sig på en lovande marknad för återförsäljare. Det är vårt hopp att vi kan fortsätta med detta uthyrningsarbete och stärka våra hyresgäster genom att underlätta för franchisepartners i våra IKEA Centers.

 

IKEA Centers Ryssland har visar en ständig tillväxt och IKEA har stärkt sin position som den ledande och största kedjan av köpcentrum i Ryssland, omfattande en total uthyrningsarea om 2 miljoner kvm.         

 

IKEA Centers Ryssland finns i 11 regioner med 14 så kallade MEGA köpcentrum. Sedan förra året har bolaget utökat sin hyresgästmix med 90 nya varumärken i över 100 butiker, vilka hyr totalt 33.700 kvm. Några av de senaste varumärken som etablerats i ryska IKEA MEGA Centers är Armani Exchange, Custo Barcelona, ​​Helly Hansen, Hunkemoller, Kiko Milano, Lindt, Movenpick och Nyx. Majoriteten av dessa internationella varumärken har tecknat franchiseavtal.

 

För närvarande har IKEA Centers Ryssland ett investeringsprogram om cirka 2 miljarder euro, som är utformat för att leverera innovativa och nya mötesplatser i Ryssland.