25 april 2024
tisdag, 23 maj 2017 13:28

Stora planer för nytt evenemangsområde i Göteborg

Skrivet av 
alt

Konsortiet Plats för Göteborg vill utveckla evenemangsområdet som sträcker sig 1,7 km från Ullevi i norr till Liseberg i söder.


Igår presenterade konsortiet Plats för Göteborg ett stadsutvecklingsförslag innehållande ett nytt Scandinavium, nytt Valhallabad, 5.000 bostäder, 5.000 arbetsplatser och tre nya multisportshallar för breddidrotten samt en ny Lisebergshall.
    

Plats för Göteborg är ett initiativ i syfte att utveckla området mellan Nya Ullevi och Svenska Mässan – Ett område mitt i dagens evenemangsområde som idag är underutnyttjat och som skapar en barriär i staden. Bakom initiativet står åtta fastighets- och byggföretag och fyra framstående konsulter inom stadsbyggnad, stadsutveckling och hållbarhet. Dessa är Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter, Wallenstam, Semrén Månsson, White, Wingårdhs samt Sweco. Samarbetet mellan dessa parter möjliggör att ett helhetsperspektiv som innefattar såväl planering, byggnation och drift kan tas från dag ett.

 

- Det som vi idag har presenterat är ett komplett och genomförbart förslag som tar ett helhetsgrepp över hela området och skapar både nya arenor för evenemang och bostäder, kontor och hotell, där finansieringen möjliggörs genom att omvandla de värden som finns i den outnyttjade marken till en ny och levande stadsdel, säger Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam.
    

Initiativet från byggherrar, fastighetsägare och arkitekter är ännu i en tidig fas. En utredning ska presenteras i slutet av året och därefter ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fatta beslut om när och hur arbetet ska gå vidare. En uttalad önskan är att en ny arena ska stå klar 2021 – 50 år efter Scandinaviums invigning.