26 april 2024
tisdag, 30 maj 2017 13:26

ByggVestas UngBo12 i Malmö inflyttningsklart

Skrivet av 
alt
llustration av Byggvestas kompisboende i kvarteret Spårvägen i Sorgenfri i Mlmö. Bild: Utopia Arkitekter

 

Nu är det dags för inflyttning i UngBo 12-huset i Sorgenfri, Malmö! De elva kompislägenheterna som ByggVesta uppfört är ett resultat av kommunikationsprojektet UngBo 12, som genom olika inititativ väckt debatt om ungas bostadssituation. I eftermiddag är det inflyttningsfest i kvarteret Spårvägen med tal, musik och förhandvisning av lägenheterna.

 

– Med kommunikationsprojektet UngBo engagerade vi unga i hela staden att debattera bostadsbristen och aktivt påverka sin bostadssituation. Byggvestas kompislägenheter är ett bra exempel på byggande som tar sin utgånggångpunkt i ungas förutsättningar och behov, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

 

Bostadsbristen är idag utbredd och den slår hårt mot svaga grupper på bostadsmarknaden. Mellan 2011 och 2015 genomförde Malmö stad tillsammans med bygg- och fastighetsbranschen kommunikationsprojektet UngBo för att väcka debatt om bostadsbristen bland unga.

 

Under 2011-2012 fick UngBo in över 350 bidrag i en webbaserad idétävling, där unga mellan 18 och 30 år fick skicka in sina förslag på hur de vill bo i i framtiden. Många av förslagsställarna var Malmöbor, men projektet fick också in bidrag från bl.a. Frankrike, Holland och Kanada.

 

Totalt engagerade sig över 70.000 unga i tävlingen. Parallellt pågick våren 2012 en tävling där Sveriges arkitektstudenter fick ge förslag på framtidens hållbara boende för unga. Vinnarna i de båda tävlingarna ställdes ut på Sveriges första boutställning av unga för unga i Båghallarna under september 2012.

 

Efter utställningen utlyste UngBo en markanvisningstävling bland sina samarbetspartners med fokus på bostäder till unga. Tävlingsbidragen skulle utgå från de förslag, koncept och idéer som kommit in till UngBo:s idétävling – förslag som på flera sätt utmanade rådande byggregler och byggnormer.

 

I februari 2013 utsågs ByggVesta tillsammans med Utopia Arkitekter till vinnare i UngBo:s markanvisningstävling. ByggVestas vinnande bidrag är ett kompisboende, där det är enkelt för två kompisar att dela på bostaden. Här finns en stor uppfinningsrikedom gällande förvaring och flera gemensamma utrymmen för möten och umgänge. Till sommaren är UngBo-husets 11 kompislägenheter i kvarteret Spårvägen i Sorgenfri inflyttningsklara.