5 maj 2024
tisdag, 30 maj 2017 14:19

Galären bygger för 290 Mkr i Luleå

Skrivet av 
alt
Bostadshuset i kv Hägern på Varvet i Luleå är Galärens hittills största bostadssatsning. Bild: Tirsén & Aili Arkitekter


I dag togs det första spadtaget för ett 15 våningar högt bostadshus med en Coop livsmedelsbutik i markplan i kvarteret Hägern i centrala Luleå. Spadtaget togs av Luleås kommunalråd Niklas Nordström tillsammans med representanter från byggherren Galären och byggentreprenören Selbergs. Inflyttningen är beräknad till våren 2019 och bygget är beräknat till att kosta cirka 290 Mkr.
    

– Det är bra att Luleå fortsätter att förtätas med nya bostäder i det här området. Jag upplever också att en livsmedelsbutik är en efterfrågad service i området av Luleåborna, säger Niklas Nordström.
    

Huset, som har ritats av Tirsén & Aili Arkitekter, ska rymma 121 lägenheter och utöver livsmedelsbutiken även två våningsplan under mark för bilar. Huset byggs enligt kraven för Miljöbyggnad nivå silver. Bland annat får det solceller för energiförsörjning och de som vill ska kunna ladda sin bil, moped eller cykel med el i de varma garagen.
    

– Byggprojektet är Galärens enskilt största på bostadssidan någonsin, så det är ett spännande men även utmanande projekt vi nu har framför oss, säger Simon Sundström, projektledare på Galären.