Skriv ut denna sida
måndag, 26 juni 2017 14:16

Halvårsrekord: Bygglov för 3.000 bostäder i Malmö

Skrivet av 
alt
Platser för beviljade bygglov för bostäder i Malmö under tiden januari – juni 2017.

 

Bygglov för närmare 1.000 bostäder klubbades i stadsbyggnadsnämnden på torsdagen. Det innebär att över 3.000 bostäder har beviljats bygglov i Malmö bara under årets första sex månader. Siffran för hela förra året uppgick till 4.000, vilket var rekord redan det.

 

Över 6.000 bostäder är i produktion just nu, som kommer att färdigställas i år och under nästa år. De bostäder som byggs är till stor del små lägenheter med en övervikt av hyresrätter, även om bostadsrätterna nu ökar något. I siffrorna ingår även specialbostäder och tillfälliga bostäder.

 

Under förra veckan beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglov för en rad stora bostadsprojekt utspridda över Malmö stad:


1. På fastigheten Bilen 18 i Västra Hamnen bygger Riksbyggen 153 lägenheter, uppdelade på två hus åt två bostadsrättsföreningar men med en gemensam gård. Husen får mellan fem och sju våningar och solpaneler på taket.


2. I Dockan bygger JM 87 lägenheter i ett U-format kvarter som öppnar sig mot vattnet.


3. Lika många lägenheter, fast med hyresrätter, bygger MKB i Elinelund vid Kalkbrottet, i form av två byggnader om fem och tre våningar plus en indragen penthousevåning.


4. På fastigheten Nils 24 vid Slussen just där Drottninggatan börjar ska JM bygga ett spektakulärt hus med 127 bostadsrätter, där de översta tre våningarna skjuter ut över Konduktörsgatan i norr. I botten ska finnas butiker.


5. I Hyllie stationsområde bygger Veidekke 70 hyresrätter i fyra till sex våningar på fastigheten Siv 1, med Hyllie allé i norr och Tygelsjöstigen i väster.


6. Strax söderut, på fastigheten Ymer 1, ska Sundsprojekt bygga 115 bostadsrätter. Kvarteret är uppbyggt av tre flerbostadshus med olika höjder och karaktärer och solpaneler på taket.

 

I årets första tertialrapport över bostadsplanering och bostadsbyggande, som presenterades för nämnden, konstateras att förutsättningarna är goda för en fortsatt hög byggtakt även kommande år. Det finns kapacitet för 50.000 nya bostäder i översiktsplanen och nya detaljplaner beställs och tas fram kontinuerligt. Bara under junimötet klubbade stadsbyggnadsnämnden detaljplaner för över 700 bostäder.

 

– Det är ingen slump att många vill bo i Malmö, och heller ingen slump att många vill bygga här. Hårt arbete i många led ligger bakom vartenda projekt. Nu betar vi av bostadsskulden, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

– 3.000 bygglov på bara ett halvår visar att det är full fart framåt i Malmö, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

Senaste från Redaktionen