20 juli 2018
fredag, 28 juli 2017 15:44

Londons Walkie Talkie säljs för rekordet 13,6 Mdr

Skrivet av 
alt
Walkie Talkie, om 82.000 kvm, färdigställdes under våren 2014 och den översta våningen, Sky Garden, öppnades i januari 2015. Byggnaden i 37 våningar är 160 meter hög, vilket gör den till den tolfte högsta byggnaden i London.

 

Londons landmärke Walkie Talkie har sålts till hälsojätten LKK (Lee Kum Kee) Health Products från Hongkong. Köpeskillingen blev 1,28 miljarder pund, cirka 13,64 Mdr, vilket gör affären till den största för en enda enskild kontorsbyggnad i Storbritannien. Säljare till hälften var den noterade fastighetsutvecklaren Land Securities, medan den andra hälften såldes av en grupp investerare tillsammans med Canary Wharf Group. I transaktionen var CBRE och Eastdil säljarnas rådgivare.

Skyskrapan, på 20 Fenchurch Street i 37 våningar, omfattande drygt 82.000 kvm, slår därmed priset för skyskrapan Cheesegrater i Leadenhall, som såldes tidigare i år för 1,15 miljarder pund.

 

Köparen av Walkie Talkie är Health Products som har specialiserat sig på kinesiska växtbaserade hälsoprodukter och på fastighetsinvesteringar.

 

I ett pressmeddelande säger Lee Kum Kee Health Products Group att förvärvet är en långsiktig investering som utökar Lee Kum Kees fastighetsportfölj och Walkie Talkie ger en rimlig avkastning på hyresintäkterna.

 

Rob Noel, CEO för Land Securities säger:

– Transaktionen var monumental med en stor avkastning. Det kostade oss 473 MGBP att bygga Walkie Talkie och vi levererar en utvecklingsvinst om 634,5 MGBP till aktieägarna under hösten.

 

James Beckham, chef för Capital Market i London på Cushman & Wakefield, som var rådgivare åt Lee Kum Kee i affären, säger till The Telegraph, att det asiatiska intresset för fastigheter i London har nått all time high sedan Storbritanniens omröstning att lämna EU.