20 juli 2018
fredag, 28 juli 2017 19:13

Stångåstaden lanserar nytt boende

Skrivet av 

 

alt
5:1:an, som går under namnet ”Drömlägenheten”, har ritats av White Arkitekter i Linköping på uppdrag av Stångåstaden. Den byggs i den nya stadsdelen Vallastaden, strax väster om Linköpings innerstad.

 

Bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping vill modernisera bostadsmarknaden och bygger därför nu en flexibel visningslägenhet där planlösningen varieras mellan en enrummare och en femrummare. Lägenheten är full med innovativa lösningar som ska passa den moderna familjen som söker ett skräddarsytt boende. Satsningen är ett resultat av svenskarnas önskan om ett mer flexibelt boende som passar vårt jämställda familjeliv.

 

Sex av tio svenskar vill ha en mer flexibel boendeform som passar just deras situation, visar en färsk Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Stångåstaden. På Stångåstaden är man inte förvånad över resultatet. Bolaget följer noga utvecklingen i samhället och har sett ett ändrat leverne och nya familjekonstellationer växa fram, där varannan vecka-familjer ökar. På 80-talet var det endast 1 procent av alla svenska barn med separerade föräldrar som bodde växelvis mellan föräldarna.     

 

På 90-talet var siffran fyra procent medan den idag är cirka 35 procent. Att fler väljer växelvis boende tror forskare har att göra med den jämställda familjepolitiken där det har funnits tydliga familjepolitiska mål att separerade föräldrar ska ha gemensam vårdnad och att barnen bör bo växelvis.

 

Ökat växelvis boende gör att familjers behov av rum ändras beroende på vilka familjemedlemmar som bor hemma vid olika tillfällen. Få bostadsbolag är idag villiga att satsa ekonmiskt på nytänkande och man bygger fortfarande för kärnfamiljen. Bostadsmarknaden har därför hamnat efter i utvecklingen.

 

– Det känns mycket spännande och i tiden att erbjuda människor en flexibel boendeform där de kan anpassa sitt hem utifrån livet alla skeden. Jag hoppas att fler bostadsbolag, både i Sverige och internationellt, inspireras och följer med i den nystartade trenden där vi bygger för nya behov, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

 

Det är många som är positiva till att bygga för dagens och framtidens behov. En av dem är Katarina Graffman, fil. dr i antropologi, som bland annat har undersökt hur människor lever i sina hem idag.

 

– Det här låter som helt rätt riktning sett utifrån den tid vi lever i där många har helt olika liv men bor i samma boendeform. Att utgå från människors faktiska behov och ta hänsyn till den ständigt föränderliga samhällskontexten känns som självklart idag, men det har det inte varit tidigare. Det verkar som om många bygger som de alltid gjort; en mer pragmatisk och funktionell syn än en som grundar sig i människors behov, säger Katarina Graffman.