18 april 2024
tisdag, 08 augusti 2017 19:31

Fastighetsmiljardären Zweegers arresterad på Capri

Skrivet av 
alt
Det belgiska finansdepartementet sålde Finance Tower till Zweegers och hans bolag Breevast år 2002 och tecknade samtidigt ett långt hyresavtal om 27 år. Köpeskillingen år 2004 var endast cirka 200 MEUR, istället för dagens 1.300 MEUR. Problemen med försäljningen av Finance Tower år 2002 är relaterade till några välkända banker och tidigare avtal mellan dessa banker och bolaget Breevast, som idag äger fastigheter för cirka 12,3 Mdr kr.

 

alt

I samband med arrestering i Capri hamn, beslagtog den italienska polisen Zweegers motoryacht Unicorn, om 55 meter och till värde om cirka 370 Mkr.

 

För några dagar sedan arresterades den holländske fastighetsutvecklaren och miljardären Frank Zweegers i yachthamnen på Capri, Italien, för misstankar om finansiella brott.

 

Nu riktas misstankarna om brott i samband med Frank Zweegers försäljning av Finance Tower i Bryssel, om 174 meter, i 38 våningar omfattande totalt 220.000 kvm, via sitt bolag Breevast, till irländaren Derek Quinlan för 1,3 miljarder euro, cirka 12,5 Mdr kr.

 

Det belgiska finansdepartementet sålde Finance Tower till Breevast år 2002 och tecknade samtidigt ett långt hyresavtal om 27 år. Köpeskillingen år 2004 var endast cirka 200 MEUR, istället för dagens 1.300 MEUR.


Zweegers misstänks även för att ha betalt mutor till Glen Audenaert, den tidigare chefen för den belgiska federala polisen, enligt den holländska tidningen Volkskrant. Efter mutan genomförde sedan polischefen Audenaert att den federala polisens huvudkontor flyttades till RAC-komplexet (Rijksadministratief Centum) i Bryssel år 2013, vid en tidpunkt då RAC ägdes av Zweegers fastighetsbolag Breevast.


 

Problemen med försäljningen av Finance Tower år 2002 är relaterade till några välkända banker och tidigare avtal mellan dessa banker och bolaget Breevast, som idag äger fastigheter för cirka 12,3 Mdr kr.

 

Under flera år har Zweegers, som är bosatt i Monaco, varit förknippad med brottsmisstankar kring flera utvecklingsprojekt och försäljningar av fastigheter i Bryssels finanscentrum. Och belgiska myndigheterna har i åratal jagat Zweegers och hans holländska bolag Breevast, utan framgång. Men nu har Zweegers enligt italienska medier gripits på Capri efter att en europeisk arresteringsorder som hade utfärdats av den belgiska polisen.

 

Enligt tidningen Il Mattino var Zweegers på semester med sin familj på sin lyxyacht Unicorn, då han greps av italiensk polis i hamnen på Capri. Nu har Zweegers förts till Napolis obehagliga fängelse Poggioreale i avvaktan på utlämning.

 

I samband med arrestering i Capri hamn, beslagtog den italienska polisen Zweegers motoryacht Unicorn, om 55 meter och till värde om cirka 370 Mkr.