17 juli 2018
onsdag, 09 augusti 2017 14:34

Rekorddyr sopstation i Köpenhamn är ur funktion

Skrivet av 
alt
Inte nog med att prestigeprojektet om 4 miljarder danska kronor för avfallsanläggningen Amager Bakke, i Amager vid kusten till Öresund, har spårat ur ekonomiskt, det finns heller inte tillräckligt med danskt avfall för den stora anläggningen. Amager Bakke har på toppen Danmarks största skidbacke.

 

Planen var att köpenhamnarnas avfall skulle sorteras ut miljövänligt på den nybyggda, och rekorddyra Amager Bakke. Men avfallsanläggningen har under sommaren drabbats av allvarliga tekniska problem.

 

Anläggningen har kostat fyra miljarder danska kronor att bygga och har världens mest miljövänliga och avancerade teknik. Men det har hjälpt föga under sommarens tekniska kollaps, vilket har lett till att tonvis med sopor har deponerats.

 

Kostnaden för de tekniska problemen ska dock främst drabba den amerikanska huvudleverantören, men teknikstrulet får även kritik av andra anledningar.

 

– Hela idén med att bygga en avfallsförbränningsanläggning var att undvika deponering. Jag hoppas verkligen att Amager Bakke snabbast möjligt löser problemen, i annat fall har investeringen helt missat sitt mål, säger Jens Peter Mortensen på Danmarks Naturfredningsforening, till Finans.dk.