16 april 2024
måndag, 14 augusti 2017 08:56

Sweco i stort uppdrag vid Stockholm Central

Skrivet av 
alt
Åsa Bergman, affärsområdeschef Sweco.


Sweco anlitas av Trafikverket för att planera och utforma moderniseringen av stationsmiljön och järnvägsanläggningen vid Stockholm Central. Uppdraget omfattar hela anläggningen, från spår till plattformar. Syftet är att rusta Stockholm Central för framtiden. Projektet påbörjas omgående och pågår till och med 2022. Sweco uppskattar det totala ordervärdet till att överstiga 300 Mkr.
    

Järnvägsanläggningen vid Stockholm Central, från Tegelbacken till Karlberg, är med cirka 1.000 ankommande och avgående tåg per dygn den mest trafikerade i Sverige. För att möta framtida behov och förbättra tillgängligheten för resenärerna behöver spåranläggningen och stationsmiljön moderniseras. Det inkluderar allt från växlar och nya uppställnings- och vändmöjligheter för tågen till renoverade samt tillgänglighetsanpassade plattformar.
    

På grund av stationens omfattning, läge och centrala betydelse för Sveriges infrastruktur så blir projektet ett av de mest komplexa inom svensk järnväg hittills.
  

– Vi är glada att i tätt samarbete med Trafikverket skapa framtidens järnvägsnav för människor och gods. Helhetsåtagandet innebär att vi bidrar med vår expertis, erfarenhet och engagemang inom en mängd discipliner, från järnväg, miljö och arkitektur till konstruktion, installation och projektledning, säger Åsa Bergman, affärsområdeschef på Sweco Sverige.
    

Projektet sker i etapper för att upprätthålla en väl fungerande station under perioden. Sweco deltar från start till färdig byggnation och kommer att upprätta systemhandlingar, genomföra utredningar inklusive gestaltningsprogram och ta fram förfrågningsunderlag för utförandeentreprenad. Sweco agerar också som granskningsstöd för Trafikverket i samband med att Jernhusen planerar en överdäckning av spåren.
    

Sedan tidigare arbetar Sweco sedan tidigare bland annat med projekt Getingmidjan och har dessutom deltagit i utformningen av Citybanan, två projekt som är av stor betydelse för Stockholm Central.