20 april 2024
tisdag, 22 augusti 2017 14:47

White/Nordfeldts/Lindbäcks utvecklar Årstafältet

Skrivet av 
alt
Årstafältets entré. Bild: White arkitekter

 

alt

Årstafältets huvudgata. Bild: White arkitekter.

 

White har i samarbete med byggherrarna Nordfeldt och Lindbäcks vunnit Stockholms stads markanvisningstävling för Årstafältet med sitt förslag Symbios. Förslaget, som bland annat innehåller 180 bostäder i trähus, ska bidra till en varierad och upplevelserik stadsbild.

 

– Trä är framtidens smartaste byggmaterial. Genom att kombinera det med särpräglad arkitektur kan vi nu skapa ett bostadsområde där människor, djur och insekter lever och möts i en modern stadsmiljö med känslan av ”mitt i naturen”. Detta är ett stort steg ur många aspekter, säger ansvarig arkitekt Jan Larsson på White.

 

På Årstafältet i Stockholm planeras för cirka 6.000 nya bostäder. Stora delar av fältets gröna ytor kommer därmed att försvinna och den kvarvarande ytan skall planeras om till en park. Detta ställer höga krav på de nybyggda kvarteren där fältets ekotjänster skall ersättas. I tävlingen krävdes förutom utformande av byggnader i trä även en stor variation och en levande gata.

 

– Vår ambition är att medverka till ett trähusprojekt värt att uppmärksamma och mer än värt att bo i. Årsta kan bli ett skyltfönster för träbyggandets snabba utveckling och ger tillfälle till fortsatt utvecklingsarbete för alla involverade, säger Jan Larsson.

 

– Vår ambition är att medverka till ett trähusprojekt värt att uppmärksamma säger Gunnar Nordfeldt, vd för Nordfeldts Invest AB. Vi kommer att bygga i trä men med olika byggsystem för att bidra till en stadsdel som blir upplevelserik och varierad. Här förenas urbant stadsliv med en strävan att stärka boendes tillgång till gröna värden och biologisk mångfald. Höga hus varvas med låga. Gator har olika puls och gränder ger kopplingar mot omgivningen. Torget bjuder till umgänge och möten. Intressanta butiker lockar, kaféer och restauranger dukar upp. På lokalgatorna är tempot annat. Här träffar du grannar. Naturvärden får en framskjuten roll med olika biotoper som kan ge boendemöjlighet att glädjas åt fjärilar, sländor, humlor och njuta av fågelsång.

 

– Det är roligt att vi får möjlighet att visa det industriella trähusbyggandets bredd och variationsmöjligheter, säger Wilhelm Risberg, vd för Lindbäcks. I förslaget finns 141 lägenheter och 39 radhus med olika hustyper och varierade hushöjder, från två till nio våningar. Lindbäcks bygger industriellt producerade flerbostadshus i trä inomhus i våra fabriker, toppmoderna anläggningar med hög kapacitet som ger en jämn kvalitet, högt materialutnyttjande och minskad miljöbelastning både vid produktionen i fabrik och vid montage på byggplatsen.

 

Det vinnande förslaget ger möjlighet till rationellt byggande med stor variation, samtidigt som beprövad teknik används, vilket ger en förutsägbar tillverkningsprocess och korta byggtider. Bedömningsjuryn menar att förslaget ”på ett övertygande sätt demonstrerar att industriellt byggande i trä inte innebär likadana hus, att det industriella inte står i motsats till flexibilitet och att det industriella byggandet inte är ett hot mot god arkitektur”. Att det föreslagna parkeringsdäcket under radhuslängan ger möjlighet att bidra till att lösa parkeringsfrågan för intilliggande kvarter, samtidigt som mark frigörs till gröna bostadsgårdar, lyfts också fram av juryn.

 

I husen används trä som material i stomme, tak, bjälklag, fasader och balkonger. Garage, källarplan och entréplan längs huvudgatan uppförs i betong eller stål men trä kompletterar i entrévåningens fasader. Trapphus och hisschakt byggs därför med fördel i betong. Resultatet blir vackra hus med bra klimat, hög trivselfaktor och socialt välbefinnande.

 

I dag är Lindbäcks Sveriges ledande företag inom industriellt byggande av flerbostadshus i trä.