25 april 2024
onsdag, 23 augusti 2017 10:27

Stena gör demokrati av fotboll i Fisksätra

Skrivet av 
alt
Några av de totalt cirka 200 deltagarna i Fisksätra Games.


För andra året i rad har Stena Fastigheter tillsammans med det lokala föreningslivet i Fisksätra, Nacka, gjort demokrati av fotboll. Detta i form av att barn och ungdomar har fått representera “sin” gata i området i fotbollsturneringen Fisksätra Games. Samtidigt har Stena passat på att engagera ungdomarna i hur området utvecklas.
    

Temat i år var ”Keep it clean”, vilket gällde såväl ett schysst beteende på planen mot motståndare, domare etc, samt ett antal ”sopsorteringsaktiviteter” utanför plan som gav poäng till laget – till exempel att samla ihop så många fimpar som möjligt.
    

– Förhoppningen är att detta beteende ska smitta av sig på barnens föräldrar som sannolikt är dem som behöver förändra sin inställning till sophanteringen mest. Vi bedömer att onödiga kostnader i samband med sophantreringen i området uppgår till cirka 3 Mkr per år – pengar som exempelvis hade kunnat gå till fler fotbollsturneringar, säger Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena Fastigheter.
    

Barn och ungas möjligheter att påverka genomsyrade hela veckan. Allt arbete – från projektledning till att vara domare och funktionär – gjordes av unga från Fisksätra. Medarrangör var Futebol dá força (som belönades som ”Årets peppare”på Idrottsgalan tidigare i år). Därför handlade turneringen också om att ge mer plats åt unga tjejer i offentliga rum och synliggöra tjejer i området på platser där de annars inte får lika stort utrymme som killar – även om turneringen är för både killar och tjejer i åldrarna 9-18 år.
    

Veckan avslutades med prisutdelning och en stor folkfest med artister på Fisksätra Folkets Hus för att fira och samlas kring stoltheten över att tillhöra Fisksätra.