26 april 2024
onsdag, 23 augusti 2017 14:59

Balder planerar inlösen av preferensaktier

Skrivet av 
alt
Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.

 

Balder har anlitat Deutsche Bank, Handelsbanken, Nordea och SEB för att utreda förutsättningarna för två nya kapitalmarknadsemissioner. Emissionerna består av en senior icke säkerställd emission om 500 miljoner euro och en hybridobligation motsvarande cirka 350 miljoner euro som planeras att säljas i euro och/eller i svenska kronor.

 

Hybriden kommer att ytterligare stärka Balders kreditbetyg då hybridobligationen efterställs andra finansiella skulder och värderas till 50 procent som eget kapital av både Moody’s och Standard & Poor's. Det förväntade kreditbetyget för instrumentet är två steg under kreditbetyget för bolaget, vilket är typiskt för liknande obligationer.

 

Förutsatt att hybridemissionen genomförs så planerar Balder att inlösa samtliga utestående preferensaktier. Anledningen till att ersätta preferensaktierna med hybrider är att de behandlas förmånligare av ratinginstituten, förbättrar kassaflödet och ger ökad finansiell flexibilitet.

 

I mars i år emitterade Balder 1 mijard euro på den europeiska obligationsmarknaden. Cirka 500 miljoner euro emitterades med en löptid om 5 år till en fast ränta om 1,24 procent och 500 miljoner emitterades med en löptid om 8 år till en fast ränta om 2,00 procent. Syftet med emissionslikviden var i huvudsak att amortera säkerställd skuld med kortare löptid. TM