29 april 2024
torsdag, 14 september 2017 17:48

Fortsatt transaktionsfest på fastighetsmarknaden

Skrivet av 
alt
Datscha Transaktion har den mest kompletta informationen avseende fastighetstransaktioner på den svenska kommersiella marknaden.

 

Transaktionsfesten på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden visar ännu inte på några avmattningstecken. Tvärtom, ser Datscha fortsatt positiva vindar med höga transaktionsvolymer under både det första och andra kvartalet. 

 

Transaktionsvolymen för Sverige H1-2017 uppgick till 90 miljarder, vilket är en minskning med 14 procent jämfört med samma period år 2016, som i ett historiskt perspektiv är all-time-high. Det var bland annat Castellums stora köp av Norrporten för cirka 22,6 miljarder som bidrog till att 2016 blev ett rekordår. 

 

De utländska köparinslaget steg samtidigt till närmare 30 procent, vilket kan kopplas till den osäkerhet som råder på andra europeiska marknader. Stockholms kommun är i topp bland kommunernas omsättning, med 18,5 miljarder. Nacka är den kommun som har ökat mest procentuellt sett, vilket beror på den stora affären där Carlyle Group sålde 10 fastigheter i Nacka Strand till Alecta AB.


Transaktionsvolym per fastighetstyp 

Transaktionsvolymerna i de olika fastighetssegmenten var höga i jämförelse med de tidigare historiska halvårsresultaten. Bostäder var det hetaste segmentet med en andel på 28 procent tätt följt av kontor med 24 procent. Handel var det segment som ökade mest i jämförelse med H1-2016 med hela 26 procent. Kontor är det segment som har minskat mest i jämförelse med H1-2016, och med 46 procent.


Största säljrådgivarna

Datscha har även sammanställt vilka säljrådgivare som var mest framgångsrika under H1-2017. Catella (17,8 procent) stod för störst andel av den totala transaktionsvolymen bland säljrådgivarna, på andra plats hamnar CBRE (16,8 procent). Efter halvårsskiftet kan det även noteras att Cushman & Wakefield står bakom flera större affärer.


Redan nu följer Datscha med spänning vem som kommer att bli årets säljrådgivare år 2017.