26 april 2024
tisdag, 19 september 2017 15:36

Oljefondens värde är nu en biljon dollar

Skrivet av 
alt
Yngve Slynstad är CEO för en av världens största fonder, Statens pensjonsfond utland, populärt kallad Oljefonden.

 

Norges oljefond, världens största statsobligationsfond, toppar nu med 1.000 miljarder dollar i tillgångar för första gången i sin historia.

 

Oljefonden, som startade 1996, har nu ett värde om 7.811 miljarder NOK. I ett land med bara 5,2 miljoner människor har oljefonden, som startade 1996, varit en extraordinär framgång och den växer snabbare än vad den norska regeringen tänkt sig. Nu är Oljefonden en av världens största investerare och den äger i genomsnitt 1,3 procent av varje börsnoterat företag i världen, skriver Financial Times.

Fonden har vuxit i en sanslös takt, med tillgångar som har vuxit 13 gånger sedan år 2002.

I slutet av 2016 kom hälften av intäkterna från fondens tillgångar på avkastningen från sina investeringar och cirka 45 procent av intäkterna från olja och gas, medan 5 procent av intäkterna var från valutakursförändringar.

Oljefonden har genomgått betydande förändringar genom åren. Fonden började med att investera i obligationer, men alltmer har tillgångarna allokerats till aktier, som nu är cirka 65 procent av fondens totala värde.

Oljefonden gjorde sin första investering i fastigheter under år 2011 och den har nu byggt upp en portfölj med ett värde om 30 miljarder dollar, cirka 239 Mdr kr, främst i USA och Europa.

Fonden har sina största aktieinnehav i Apple och Facebook.