29 april 2024
torsdag, 21 september 2017 11:08

Newsec: Ingen fastighetskrasch, men en inbromsning

Skrivet av 
alt
Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

Det finns tecken på marknaden att den är i obalans. Flera kommersiella fastigheter har blivit för dyra, ett stort nytt utbud av bostäder har etablerats som tar längre tid att sälja, risker för framtida nya regler för minskade ränteavdrag och nya finansieringsproblem. Till detta kan läggas risker med politiska kriser, som till exempel problem kring Nordkorea och EU som kan skapa handelssvårigheter. Men trots dessa problem tror inte Newsec på en krasch, utan snare en inbromsning.

 

Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, säger:

– Vår samlade bedömning är att fastighetsåret 2017 kommer att bli väldigt starkt, om än med något mindre volym än rekordåret 2016. Om man ska tala om hot mot den positiva utvecklingen så tror vi mer på att sådana kommer utifrån, exempelvis i form av en betydande internationell kris, omvälvande lagförslag eller kraftiga förändringar i ränteläget. Men om bara en eller ett par av dessa inträffar så är vår bedömning att vi står inför en inbromsning snarare än en krasch. Mer dramatiska händelseförlopp tror vi bara kommer om flera externa händelser sammanfaller.

 

De senaste åren har bjudit på en glödhet fastighetsmarknad – priser har skjutit i höjden, transaktionsvolymer har ökat kraftigt och branschens aktier har stigit i värde. Samtidigt menar nu många att riskerna och osäkerheten ökar.

 

Den senaste utgåvan av Newsec Property Outlook fokuserar på potentiella orosmoln på fastighetsmarknaden och vad som kan utlösa en eventuell kris.

 

Nationalekonomen Klas Eklund analyserar också i förordet den makroekonomiska utvecklingen i Sverige och globalt.

 

Trots att Sveriges ekonomi går på högvarv finns det ett antal parametrar som skulle kunna hota den positiva utvecklingen. Ett osäkert finanspolitiskt läge, hot om åtstramningar från bankerna, geopolitisk turbulens och risk för överproduktion av ”fel” sorts fastigheter är alla fenomen som skulle kunna få den svenska fastighetsmarknaden i gungning.

 

Sedan 2014 har den svenska transaktionsmarknaden varje år överträffat sig själv och även första halvan av 2017 verkar komma in på höga nivåer, om än inte i nivå med rekordåret 2016.

 

Newsec anser dock inte att den svenska fastighetsmarknaden har försämrats under första halvåret utan bedömningen är snarare att den något lägre halvårsvolymen till stor del beror på att tillgången på fastigheter inte matchar den höga efterfrågan.

 

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kostnadsfri rapport som beskriver och prognostiserar fastighetsmarknaden i norra Europa, med fokus på Norden och Baltikum. Rapporten har kommit att bli ett handfast verktyg för investerare, fastighetsägare och lokalanvändare.