18 april 2024
torsdag, 19 oktober 2017 11:43

Batterifabrik och 1.000 nya bostäder i Skellefteå

Skrivet av 
alt
Northvolts batterifabrik i Skellefteå beräknas vara fullt utbyggd under 2023. Skiss: Northvolt

alt
Fabriksetableringen förväntas innebära upp emot 2.500 nya arbetstillfällen i Skellefteå. Det kommer att kräva fler bostäder, cirka 1.000, varav flera kommer att byggas av Skebo och Riksbyggen i stadsdelen Strömsör.


Nu är det klart att batteritillverkaren Northvolt förlägger en fabrik i Skellefteå och att bolaget etablerar en utvecklingsavdelning i Västerås. Detta förväntas innebära upp emot 2.500 nya arbetstillfällen i Skellefteå och 300-400 nya jobb i Västerås. Fabriken i Skellefteå, där litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi, kommer att produceras, ska börja byggas under andra halvåret nästa år och beräknas vara fullt utbyggd under 2023. Den totala investeringen fram till år 2023 är beräknad till upp emot 4 miljarder euro (38 Mdr kr) varav merparten kommer att investeras i Skellefteå.
    

Etableringen innebär att det kommer att behövas fler bostäder i Skellefteå. Sedan tidigare har kommunägda Skebo meddelat att bolaget ska samverka med Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks för att bygga ytterligare 1.000 nya lägenheter.
    

– I Skellefteå har vi bevisat att vi är duktiga på att lösa saker tillsammans. En av de främsta styrkorna i den nya konstellationen är att samtliga parter är seriösa och långsiktiga aktörer på bostadsmarknaden i Skellefteå, säger Åsa Andersson, vd för Skebo.
    

Heimstaden ligger redan nu i startgroparna med ett projekt i älvsnära läge på Anderstorp.
Det är en självklarhet för Heimstaden att hjälpa till ytterligare med bostadsförsörjningen i Skellefteå vid en Northvoltetablering, säger Claes Westlin, investeringsansvarig på Heimstaden
    

Riksbyggen har redan idag pågående och planerade nyproduktionsprojekt i Skellefteå.

 

– Riksbyggen vill vara med att bidra till en fortsatt stark utveckling av Skellefteå och därför är det naturligt för oss att gå in som en av de aktörer som bygger nya bostäder om Northvolt etablerar sig här, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.
    

Lindbäcks har två byggprojekt på gång i centrala Skellefteå och vill utöka.

 

– Vi kommer att påskynda uppstarten av våra redan planerade byggprojekt på kvarteren Frigg och Balder. Det nya samarbetet innebär att vi tillsammans får styrkan ta fram ett antal helt nya projekt, säger Wilhelm Risberg, vd Lindbäcks boende.