20 april 2024
torsdag, 19 oktober 2017 15:25

Ny prognos: 4.000 bostäder byggstartar i Malmö

Skrivet av 
alt
Byggtakten är fortsatt hög i Malmö. Fram till årsskiftet 2017/2018 kommer cirka 4.000 bostäder har byggstartats.

 

Malmö skriver upp prognosen för hur många bostäder som väntas byggas under 2017. Till och med augusti har drygt 3.000 bostäder byggstartats, lika många som under helåret 2016. Ytterligare cirka 1.000 bostäder bedöms ha byggstartats fram till årsskiftet.

 

Det visar årets andra tertialrapport om bostadsplanering och byggande i Malmö stad, som redovisades för stadsbyggnadsnämnden på torsdagen.

 

I nuläget finns över 2.000 bostäder som har beviljats bygglov under 2017 som ännu inte påbörjats, men som är på gång att bli byggstartade inom de närmaste månaderna. Det är upp till byggbolagen när de börjar bygga efter givet startbesked, men bedömningen som stadsbyggnadskontoret gör utifrån marknadens intresse, marktilldelning, förutsättningar i bygglov och planer, är att antalet byggstartade bostäder kommer att landa på närmare 4.000 för 2017. I siffrorna ingår både nyproduktion och ombyggnad, även specialbostäder och tillfälliga bostäder.

 

Tertialrapporten visar att det finns kapacitet för över 50.000 nya bostäder i Malmös översiktsplan. Klara detaljplaner bebyggs i rekordhög takt och trycket på bygglov för bostäder fortsätter. Redan nu har fler bygglov beviljats än för hela 2016.

 

– Det är glädjande att intresset för att bygga i Malmö fortsätter. Det byggs historiskt mycket och därför är det extra viktigt att det också byggs bra. Det är nu vi lägger grunden för den hållbara staden, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

– Ska framtidens Malmö vara en bra stad, för alla invånare, måste vi säkerställa att det finns bostäder till alla. Det är en förutsättning både socialt och ekonomiskt. Att 4.000 bostäder byggstartar i år är därför både glädjande och viktigt, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.