1 juni 2020
torsdag, 30 november 2017 16:06

M i Stockholm sågar nya amorteringskravet

Skrivet av 
alt
Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholm, menar att förslaget med förstärkt amorteringskrav kommer framförallt drabba stockholmarna hårdast. Regeringen höjer ytterligare trösklarna för unga och nya på bostadsmarknaden. Foto: Peter Knutson.

 

Under torsdagen godkände regeringen Finansinspektionens förslag om förstärkt amorteringskrav.

– Hushållens skuldsättning har ökat kraftigt under ett stort antal år. Den ökande skuldsättningen bygger upp stora risker för svensk ekonomi. Det är rimligt att nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster amorterar sina skulder, sa finansmarknadsminister Per Bolund under en pressträff.

 

Han fortsatte:

– Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige. Sammantaget är hushållens skulder nu uppe på omkring 3.000 Mdr kr. Det förstärkta amorteringskravet innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst 1 procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

 

Finansinspektionens ändrade föreskrifter med förstärkt krav på amortering av bolån

föreslås gälla från och med den 1 mars 2018.


I snitt beräknar Finansinspektionen att det innebär en ökad månadsamortering på 2.000 kronor. Regeringen räknar med att cirka 14 procent av nya bolånetagare berörs av det förstärkt amorteringskravet.

 

Moderaterna i Stockholm säger i ett pressmeddelande att unga och nya på bostadsmarknaden har redan idag en pressad situation i Stockholm. Moderaterna sågar därför regeringens nya förslaget om amorteringskravet som kommer att göra det än mer tuffare för de som vill in på bostadsmarknaden.

 

– Förslaget kommer framförallt drabba stockholmarna hårdast. Regeringen höjer ytterligare trösklarna för unga och nya på bostadsmarknaden. Vi har idag en hög inflyttningstakt och vi har stora behov framåt att rekrytera förskollärare och undersköterskor. Även personer som inte är höginkomsttagare måste ha förutsättningar att bo i och flytta till Stockholm, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd.

 

– Lån ska givetvis amorteras, men i detta läge som vi nu befinner oss i är detta fel väg att gå. Vi behöver ett samlat grepp kring att öka bostadsbyggande och rörligheten på bostadsmarknaden. Inte ytterligare stygn på det bostadspolitiska lapptäcke som vi har idag. Regeringen behöver ta ett omtag kring bostadspolitiken och backa från dagens förslag, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).