27 maj 2020
torsdag, 07 december 2017 16:58

Scheiwiller Svensson skapar landmärke i Nynäshamn

Skrivet av 
alt
Det nya bostadskvarteret Fyren i Nynäshamn omfattar totalt cirka 475 bostads - och hyresrätter.

 

Vid infarten till Nynäshamn och med havet som granne ritar Scheiwiller Svensson Arkitektkontor bostadskvarteret Fyren på uppdrag av Magnolia Bostad. Ett nytt landmärke växer fram, synligt från både hav och land.

 

Kvarteret Fyren omfattar totalt cirka 475 bostads - och hyresrätter. Byggnaden har en storslagen, unik vågform och kommer synas både från infarten till Nynäshamn och från vattnet. Fyren blir en ny symbol för Nynäshamn i direkt närhet till natur, båt- och friluftsliv. I området planeras också för publika lokaler.

 

– Från håll upplevs byggnaden ha en storslagen tyngd, medan en lätthet i karaktären blir tydlig på närmare avstånd. Genom projektet vill vi skapa ett värde för hela området och stadsdelen som håller på att växa fram. Det handlar om att ta tillvara på platsens förutsättningar, vara lyhörd och skapa boenden som inte bara adderar till platsen rent estetiskt, utan även passar in och bidrar positivt till det lokala samhället, säger Matz Ahlstrand, arkitekt på Scheiwiller Svensson.

 

Byggnaden blir 270 meter lång och 19 våningar som högst. Lägenheterna varierar i storlek, allt från smarta ettor upp till stora fyror. Fasaden skiftar i ton och utseende beroende på dygnets ljus och solens vinkel, och i glaset reflekteras havet. Inspiration till detaljerna har hämtats från det skärgårdsnära läget, med hav och fisk som tema.