19 april 2024
fredag, 15 december 2017 18:40

Catena miljardköper av Kilenkrysset

Skrivet av 
alt
Jan Persson styrelseordförande i Kilenkrysset, Gustaf Hermelin styrelseordförande i Catena och Jens Persson, vd för Kilenkrysset.

 

Catena har köpt och tillträtt fem logistikfastigheter i Stockholmsregionen (Sigtuna/Rosersberg, Enköping, Eskilstuna och Norrköping) till ett värde av 1,1 Mdr kr. Köpeskillingen betalas delvis via 1.678.017 nyemitterade aktier i Catena och Kilenkrysset blir därmed en av de fem största aktieägarna i Catena.

 

– Förvärvet stärker positionen i Mälardalen för Catena, nya hyresgäster och långa hyresavtal som genererar bra kassaflöden. De byggrätter som följer med fastigheterna borgar för goda möjligheter till nyproduktion vilket är i linje med vår strategi om hur vi vill växa. Genom förvärvet får Catena dessutom en ny långsiktigt och stark ägare med stor fastighetskompetens, säger Gustaf Hermelin, styrelsens ordförande i Catena.

 

Fastigheterna har en uthyrningsbar yta om cirka 91.500 kvm, ett hyresvärde om 57 Mkr och en kvarvarande genomsnittlig hyresavtalstid på 9,6 år. De förvärvas genom bolagsaffärer och köpeskillingen för aktierna uppgår till preliminärt 608 Mkr, varav 250 Mkr erläggs i form av reverser vilka säljarna enligt avtalet överlämnat som betalning för nyemitterade aktier i Catena. I övrigt finansieras förvärvet initialt via egen kassa.

 

Emissionen riktas till säljarna, Kilenkryssets helägda dotterbolag Rödfalken Invest AB och Mino 425 AB, u.ä.t. Kilen 128 Strängnäs AB. Emissionen har fulltecknats och betalats genom förvärvet. Emissionen innebär ett kapitaltillskott om 250 Mkr enligt ovan. Teckningskursen i emissionen om cirka 149 kr per aktie i Catena baseras på de tio senaste handelsdagarnas snittkurs.    

 

I affären ingår Eskilstuna Källstalöt 1:6 och 1:7 med en uthyrningsbaryta om 32.200 kvm med Volvo som hyresgäst och ett hyresvärde om 15,1 Mkr. Enköping Stenvreten 8:33 – ett fryslager med en uthyrningsbar yta om 10.876 kvm med Coop som hyresgäst och ett hyresvärde om 15,1 Mkr; Sigtuna Rosersberg 11:81 – ett distributionslager med en om 22.605 kvm med Samdistribution som hyresgäst och med ett hyresvärde om 15,2 Mkr; Sigtuna Rosersberg 11:116 – ett logistiklager om 10.072 kvm med Stena Recycling som hyresgäst och ett om hyresvärde 9,6 Mkr samt Norrköping Statorn 31 – ett logistiklager om 15.708 kvm, varav 2.281 kvm vakant. Hyresgäster är Ocay och Strukton Rail och fastigheten har ett hyresvärde fullt uthyrd om 6,9 Mkr. På fastigheterna finns ytterligare byggbar mark i storleksordningen om cirka 150.000 kvm.

 

– Vi ser denna affär dels som en möjlighet att erhålla en långsiktig finansiell placering i ett välskött bolag, dels som en början på ett strategiskt samarbete mellan Kilenkrysset och Catena. Med Catenas professionella förvaltningsorganisation känner vi oss även trygga med att våra hyresgäster är i goda händer, säger Jan Persson, styrelsens ordförande i Kilenkrysset.

 

Marknaden gillade Catenas förvärv av Kilenkrysset då aktien steg med drygt 3 procent till 154 kr som senast betalt. LE