19 april 2024
onsdag, 03 januari 2018 19:20

Baltic Horizon köper centrum av CA i Tallinn

Skrivet av 
alt
Det estniska centrumet Postimaja, omfattande 9.141 kvm, ligger bredvid Coca-Cola Plaza vid Tallinns huvudgata, där Baltic Horizon redan äger en fastighet.

 

Northern Horizon Capital AS, som är förvaltningsbolag för Baltic Horizon Fund, har avtalat med dotterbolaget Osaühing Letona Properties, ägt av CA Fastigheter, att köpa ett centrum i Tallinn, Estland, på Narva Road. Centrumet heter på estniska Postimaja Shopping Center (Postimaja). De viktigaste strategiska övervägandena för fonden som gör transaktionen fördelaktig är de synergimöjligheter som finns vid Postimaja, eftersom fastigheten ligger bredvid Coca-Cola Plaza, som redan hör till fondens portfölj med ett projekt på Tallinns huvudgata. För att uppnå en synergi har HG Arhitektuur OÜ tillsammans med Rotermann Passage valts för att utarbeta en arkitektonisk lösning med ny exteriör och en utökad lokalyta som förbättrar funktionaliteten mellan de två byggnaderna och dess förhållande i Rotermann Quarter.

 

Det avrundade totala köpeskillingen som ska betalas vid stängning är 34,4 MEUR, exklusive moms, medan förvaltningsbolaget har tilldelat 30,8 MEUR som ett befintligt kassaflöd från Postimaja samt 3,6 MEUR i ersättning för ett potentiellt extra kassaflödet vid en möjlig förlängning av tillträdet.

 

Den förväntade förvärvsavkastningen för det befintliga kassaflödet är cirka 6 procent och för det förväntade förvärvspriset är avkastningen cirka 5,4 procent. Det totala nuvarande uthyrningsområdet i Postimaja är 9.141 kvm. Ankarhyresgäster är Rimi, H & M, New Yorker, Estonian Post och MyFitness.

 

Avslutande av förvärvet är beroende av fusionsbeslut från den estniska konkurrensmyndigheten.

 

CA i Estland AB har gått med på att teckna fondandelar för beloppet 2,35 MEUR som en del av transaktionen. Utgivning och notering av fondandelar förväntas ske kort efter avslutningen.

Parterna var överens om att tillträde till fastigheten skulle skett den 27 december 2017, men då Estlands konkurrensmyndighet först måste godkänna affären kommer CA Fastigheters frånträde att ske senast under februari 2018.

 

CA Fastigheter förvärvade fastigheten 2010 som ursprungligen uppförts som huvudkontor för Estniska Posten, Estii Post. Vid förvärvet hade dock Estii Post lämnat merparten av fastigheten. Under de följande åren genomfördes en total ombyggnation och en galleria om cirka 9.000 kvm uthyrningsbar yta skapades. Invigning skedde 2013 med ankarhyresgäster som RIMI och H&M.

 

Efter försäljningen har CA Fastigheter AB, via dotterbolag, en kvarstående fastighetsportfölj i Tallinn bestående av kontors- och industrifastigheter.

 

– Försäljningen är i linje med vår strategi att utveckla fastigheter och därefter antingen långsiktigt lägga i egen portfölj eller sälja. I detta fall har vi valt att sälja trots att fastigheten har absolut bästa läge i Tallinn och därmed sannolikt en fortsatt värdetillväxt. Vi är glada att påvisa att ännu ett fastighetsutvecklingsprojekt har genomförts och att vi har skapat substantiell värdetillväxt för CA-koncernen, säger Johan Damne, vd för CA Fastigheter.

 

Det var i början av december 2017 som den alternativa investeringsfonden Baltic Horizon lyckades med en kapitalresning. Majoriteten av denna emission, om cirka 17,0 miljoner euro, restes av Catella. Baltic Horizons fondandelar handlas på Nasdaq i Stockholm och Tallinn.

 

Investeringsfonden Baltic Horizon skapades år 2016. Sedan starten har Catella sammanlagt rest över 60 MEUR och tillfört mer än 4.000 investerare till Baltic Horizon Fund.