19 april 2024
onsdag, 17 januari 2018 10:38

Skanska vinstvarnar och 3.000 sägs upp

Skrivet av 
alt
Anders Danielsson, koncernchef för Skanska.

 

Efter en strategisk översyn som påbörjades under hösten 2017 kommer Skanska att genomföra en omfattande omstrukturering för att förbättra lönsamheten. Den strategiska översynen och dess åtgärder belastar resultatet i fjärde kvartalet med totalt cirka 1,1 Mdr kr, och cirka 600 Mkr i 2018. Rörelseresultatet för helåret 2017 beräknas bli cirka 5,3 Mdr kr, vilket motsvarar en vinst per aktie på 12 kr. Styrelsen föreslår bibehållen utdelning om 8,25 kr per aktie. 

 

För att förbättra lönsamheten kommer Skanska att minska verksamheten i de olönsamma affärsenheterna, öka fokus på kostnadskontroll och riskhantering. Skanska genomför också ett antal organisations- och ledarskapsförändringar. Som en följd av otillfredsställande resultat i flera av byggenheterna har Skanska beslutat om följande åtgärder: omstrukturera byggenheterna i Polen, lämna energisektorn i USA, fokusera på kärnverksamheten i UK och fortsätta anpassa verksamheten i Tjeckien till en tuffare marknad.

 

De nordiska byggenheterna är fortsatt starka.

 

Inom bostads- och kommersiell fastighetsutveckling är marknaden god och ambitionerna att växa består.

 

Till följd av den svaga marknaden i Europa kommer Skanska att minska sin verksamhet inom infrastrukturutveckling och koncentrera sig på den amerikanska marknaden. 

 

Omstruktureringen av byggenheterna innebär en nedskrivning om totalt 1 miljard kronor, som inte har påverkan på kassaflödet, och en kostnad för omstrukturering om cirka 100 Mkr i det fjärde kvartalet 2017.

 

Resultatet för byggverksamheten utanför Norden är mycket otillfredsställande under det fjärde kvartalet 2017. Projektnedskrivningar i den polska byggverksamheten belastar resultatet med cirka 400 Mkr.

 

Efter nedskrivning, kostnad för omstrukturering och projektnedskrivningar beräknas rörelseresultatet för helåret 2017 bli cirka 5,3 Mdr kr och vinsten per aktie 12 kr.

 

Omstruktureringen av flera affärsenheter fortsätter under året och kommer även att omfatta en översyn av koncernens styrning i syfte att minska kostnader och öka effektivitet. Kostnaden för dessa åtgärder tas i 2018 och beräknas bli cirka 600 Mkr och härrör huvudsakligen från uppsägningar av omkring 3.000 anställda. Den 30/9 2017 var antalet anställda i Skanska 41.989. Uppsägningarna uppskattas innebära kostnadsbesparingar om cirka 1 Mdr kr årligen.


Under onsdagen sjönk Skanskas aktiekurs med 8 procent till 159,10 kr.