24 april 2024
fredag, 23 februari 2018 10:04

Stena utvecklar Högsbohöjd

Skrivet av 
alt
Förnyelsen av Högsbohöjd i Göteborg är ett av Stena Fastigheters största projekt under de kommande åren.


Stena Fastigheter kommer att bygga 550 nya bostäder, en ny matbutik, förskola, äldreboende, restauranger och mötesplatser i anslutning till Pennygången i Högsbohöjd i sydvästra Göteborg. Idag vann detaljplanen laga kraft och nu kan nästa steg inledas.
    

– Första etappen lägenheter kommer att stå klara till 2021, och det är bara början. Det kommer att finnas ett brett utbud av både små och stora bostadsrätter och hyresrätter och bostäder för de som vill ha ett gemensamt boende med nya och gamla vänner, säger Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg.
    

Stena Fastigheter bygger 550 hemtrevliga, smarta och hållbara lägenheter i anslutning till Pennygången, som företaget förvaltat och utvecklat sedan 2005. Högsbohöjd ligger i nära anslutning till flera fina naturområden som Slottskogen ett stenkast bort. Västerut finns klippor och bad som man når med cykel eller spårvagn på bara 20 minuter. I Majorna, Kungsladugård och Klippan finns mysiga restauranger och butiker.
    

De nya husens placering i terrängen utgår från samma principer som gällde då Pennygången en gång skapades men med dagens krav på hållbarhet och estetik. Naturens topografi, utblickarna, de läiga mötesplatserna och gårdarna tillsammans med bostäder med bra planlösningar och närservice skapar ett trivsamt område. Genom dialog med hyresgästerna och närboende har Stena Fastigheter fått in värdefulla synpunkter och önskemål samt spännande idéer om hur området kan utvecklas.
    

De befintliga 771 lägenheterna i Pennygången genomgår en stamrenovering som beräknas vara klar 2021. Renoveringen sker på en grundnivå och hyresgästerna kan göra olika tillval. Samtidigt renoveras både trapphusen och tvättstugorna och utemiljöerna rustas upp.
    

Högsbohöjd är en del av jubileumssatsningen BoStad2021, där Göteborg bygger 7.000 extra bostäder. Totalt planerar Stena Fastigheter Göteborg att bygga cirka 2.500 nya bostäder inom de närmaste åren – i Kallebäck, Lundby, Tynnered, Askim och på Masthuggskajen.