28 april 2024
torsdag, 08 mars 2018 11:32

Castellum bygger för 1,1 Mdr åt E.ON

Skrivet av 
alt
Illustration av EONs nya huvudkontor i Nyhamnen, Malmö. Bild: Kanozi Arkitekter Brickland


E.ON Sverige – som ingår i en av världens största privatägda energikoncerner – har efter upphandling tecknat avtal med Castellum om att uppföra sitt nya nordiska huvudkontor för cirka 1.500 medarbetare i Nyhamnen nära centrum och centralstationen i Malmö. För Castellums del innebär detta en investering om cirka 1,1 Mdr kr och viktigt steg i bolagets strategi att växa som samhällsbyggare i Öresundsområdet.
    

Den planerade nybyggnationen i Nyhamnen, omfattar cirka 24.500 kvm uthyrningsbar yta. Arbetet med ny detaljplan och bygglov inleds omgående. Byggtiden är beräknad till cirka 24 månader och preliminär inflyttning för E.ON blir under sommaren 2021. Parterna har tecknat ett tolvårigt hyresavtal som börjar löpa vid inflyttning. Fullt uthyrd bedöms investeringen generera en årlig hyresintäkt om 68,5 Mkr. Castellum ska finansiera investeringen med egna intjänade medel och outnyttjade krediter.
    

Både E.ON och Castellum vill bygga ett kontorshus som är extraordinärt ur ett hållbarhetsperspektiv. Detta ska genomsyra projektet i alla aspekter såsom byggproduktion, val av material och energilösningar. Nybyggnationen kommer därför att certifieras enligt högsta miljöcertifieringsnivå och enligt The Well Building Standard. Den senare med unika krav på människors hälsa och välbefinnande på arbetet.
    

Projektet blir också en viktig del i utvecklingen av Nyhamnen, som fullt utbyggd kommer att växa till en tät, blandad stadsdel med närmare 13.000 nya arbetsplatser och 6.000 bostäder.