28 april 2024
fredag, 23 mars 2018 12:22

Hemfosa blir helägare av norska GCU

Skrivet av 
alt
Hemfosas byggnader på Gardermoen Campus i vinterskrud.


Hemfosa köper enligt en tidigare överenskommelse Aspelin Ramms ägarandel om 35 procent i Gardermoen Campus Utvikling AS (GCU), ett joint venture som har uppfört ett specialistsjukhus och ett lokalmedicinskt center i den kompetenspark inom hälso- och sjukvård som etableras nära Gardermoens flygplats strax norr om Oslo. Köpeskillingen för aktierna uppgår till 330 MNOK. Samtidigt kommer vidareutvecklingen av området fortsatt ske i den befintliga joint venture-strukturen med Aspelin Ramm. Hemfosa har i samband med transaktionen säkerställt långsiktig finansiering av sjukhuset och det lokalmedicinska centret genom ett grönt lån om 1,5 Mdr kr från Swedbank.
    

GCU äger två fastigheter som nyligen blivit färdigställda, dels ett specialistsjukhus som är fullt uthyrt till Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL) med ett 25-årigt hyresavtal, dels ett lokalmedicinskt center, även det fullt uthyrt till Ullensaker kommun med ett 30-årigt hyresavtal samt ytterligare ett antal hyresgäster inom vård- och omsorgssektorn.
    

– Byggnationen har gått helt enligt plan och vi är mycket glada att bli långsiktiga ägare till dessa moderna hälso- och sjukvårdsfastigheter. Vi ser fram emot ett nära samarbete med LHL, Ullensaker kommun och övriga hyresgäster i utvecklingen av fastigheterna och detta spännande kompetenscentrum. Det är ett expansivt område med ett mycket bra läge och vi ser goda möjligheter till fler utvecklingsprojekt på Cardermoen Campus tillsammans med Aspelin Ramm framöver, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.
    

Gardermoen Campus har som målsättning att området ska bli en knutpunkt för utveckling av framtidens hälso- och sjukvård med nyskapande verksamheter inom bland annat forskning, utveckling, behandling och rehabilitering. Innovationsmöjligheterna inom den norska hälsovårdssektorn är många och genom att samla olika hälsoaktörer på en och samma plats är målet att skapa en arena för samarbete och innovation.