24 april 2024
fredag, 27 april 2018 17:19

Skanska får stora uppdrag i Järfälla

Skrivet av 
alt
Skanskas entreprenadavtal med Järfälla kommun omfattar projektering och byggnation av det allmänna gatu- och VA-nätet i den nya stadsdelen Barkarbystaden II. Utmed området kring ån anläggs mindre platser som nås med trappor och ramper. I bakgrunden syns Å-torget. Visionsbild: Urbio.

 

Järfälla kommun tecknar entreprenadavtal med Skanska för anläggande av kommunal infrastruktur i en ny strategiskt viktig etapp i Barkarbystaden. Avtalet omfattar projektering och byggnation av det allmänna gatu- och VA-nätet i den nya stadsdelen Barkarbystaden II som kommer omfattar sju kvarter med 900 lägenheter, 15.000 kvm kontor, 4.000 kvm lokaler, BAS Barkarby – ett centrum för högre utbildning, näringsliv och kultur, två förskolor, parkeringsplatser och ett stort park- och naturområde.

 

– Barkarbystadens andra etapp är en nyckelplats i den framväxande staden med sitt kollektivtrafiknära läge samt den kommande Veddestabron. Med hotell, kultur- och utbildningscentrum, bostäder och kontor samt ett stort parkområde kommer den att bli ett naturligt besöksmål för hela regionen, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

 

Avtalet med Skanska är en totalentreprenad i utökad samverkan enligt FIA-modellen. Det ger Järfälla kommun stor flexibilitet vid planering och genomförande. Bland annat kan utbyggnadsetapperna planeras så att boende- och trafikmiljön blir trygg för alla boende i Barkarbystaden, inte minst för barn och ungdomar.  

 

Entreprenaden ska preliminärt genomföras mellan 2018 och 2026 och kommer att delas upp i två faser, där fas ett omfattar planering, projektering och budgetarbete, och fas två byggande.

 

Sedan tidigare har Skanska och Järfälla avtal om entreprenad för infrastruktur i tredje och fjärde etappen i Barkarbystaden.

 

– Vi är stolta över att få förtroendet från Järfälla kommun att tillsammans bygga Barkarbystaden. Att nu kunna planera för både Barkarbystaden II och Barkarbystaden III-IV ger oss större möjligheter att utveckla affären tillsammans med vår kund. Vi möjliggör en större flexibilitet och ser många synergier mellan projekten gällande resurshantering, säkerhetsarbete och hållbart byggande, säger Ebba Engman, projektchef på Skanska.