25 april 2024
onsdag, 23 maj 2018 11:31

1.000 bostäder byggstartas nu på Årstafältet

Skrivet av 
alt
Totalt ska Årstafältet rymma 6.000 bostäder. Nu byggstartas etapp 1 med 1.000 bostäder. Illustration: White arkitekter

 

I den första bebyggelseetappen på Årstafältet kommer det att byggas cirka 1.000 lägenheter, varav cirka 125 studentlägenheter och cirka 15 stadsradhus, samt butikslokaler och förskolor. Nu i juni 2018 påbörjar staden de förberedande markarbetena. På lördag den 26 maj kommunstyrelsens ordförande Karin Wanngård (S) det första spadtaget tillsammans med bostadsföretagen.

 

Ett av målen för Årstafältet är att det ska bli en levande stadsdel med vackra offentliga miljöer. Husen kommer därför att få entréer ut mot gatan och verksamheter i bottenvåningarna. På flera ställen utmed gatorna anläggs små torg och platser som blir tillgängliga för alla.

 

Bilparkeringsplatser för de boende byggs i garage under marken. Staden räknar med 0,5 platser per lägenhet och 0,1 platser per studentlägenhet.

 

Innan bostäderna börjar byggas kommer delar av parken att anläggas. En ny dagvattendamm ska byggas och koloniområdet flyttas till en ny plats på fältet. Det kommer också att byggas ett bullerskydd utmed Huddingevägen för att minska bullernivåerna i parken.

 

Flera olika byggaktörer medverkar i etappen. Det ger stor variation i bebyggelsens typ, höjd, form och stil. Många har hämtat inspiration från Årsta centrums 50-talsstil.

 

Byggaktörer är Abacus, Järntorget, HSB, Gyllenforsen, Erik Wahlin, Maxera, Ikano, Svenska Bostäder, SKB, Einar Mattson, SISAB (förskolan) och Veidekke.

 

Detaljplanen för etapp 1 antogs av kommunfullmäktige i slutet av november 2015 och detaljplanen för parken i december 2015. Planerna har sedan dess överklagats i olika instanser upp till Mark- och miljööverdomstolen. Den 24 maj 2017 fattade domstolen beslut om att inte bevilja prövningstillstånd. Detaljplanerna vann därmed laga kraft. 

 

Markarbetena startar i juni 2018. I slutet av 2019 är det beräknad byggstart för de första bostadskvarteren. Första inflyttning blir tidigast under 2021.

 

Hela Årstafältet beräknas vara färdigbyggt 2030 och Stockholms stad har som att Årstafältet ska bli en levande och varierad stadsdel med cirka 6.000 nya bostäder, skolor, förskolor och lokaler för butiker och verksamheter.

 

Mitt i området anläggs en park som blir lika stor som Skansen.