19 april 2024
fredag, 25 maj 2018 16:10

Penningpolitiken är orsak till nästa recession

Skrivet av 
alt
Amerikanska bostadsinvesteringar minskade starkt i förhållande till BNP under krisen 2008-2009.

 

Enligt en nyutgiven undersökning om förväntat pris på bostäder utgiven av Zillow, kommer USA sannolikt att gå in i nästa recession år 2020, enligt en rapport av World Property Journal.

I undersökningen, sponsrad av Zillow och genomförd av Pulsenomics LLC, blev mer än 100 fastighetsexperter och ekonomer tillfrågade om sina förutsägelser för bostadsmarknaden samt när de förväntade sig att när nästa recession skulle börja och vad som skulle kunna utlösa den.

Sammantaget förväntar nästan hälften av alla undersökta experter att nästa recession börjar någon gång år 2020, och under Q1. Mer än hälften av undersökta respondenter pekade på penningpolitiken som den sannolika orsaken.

Den nuvarande ekonomiska expansionen är den näst längsta i amerikanska historien, och den kommer att vara den längsta någonsin. Bostadsmarknadens kollaps år 2008/2009 ledde till den stora lågkonjunkturen, men få experter – bara nio av de svarande – tror att bostadsmarknaden kommer att ligga i centrum för nästa nedgång.

Federal Reserve beslut om amerikansk penningpolitik kommer att vara huvudfaktorn i nästa recession, enligt de undersökta experterna. Med de flesta beslut från Federal Reserve har inneburit att ekonomin går bra – BNP växer stadigt, och arbetslösheten ligger nära historiska nedgångar. Detta har föranlett Federal Reserve att höja de korta räntorna fyra gånger sedan i början av 2017, med ytterligare två räntehöjningar som förväntas i år. Det finns ungefär lika många odds för en tredje höjning före slutet av 2018, men att höja räntorna för snabbt kan driva ekonomin mot långsammare tillväxt, vilket leder till en recession.

– När vi är inne i den längsta ekonomiska expansion som landet någonsin har sett, måste meningsfullt högre räntor i slutändan sakta ner det frenetiska ökade värdet för bostäder som vi har sett de senaste åren, vilket är ett välkommet för villiga köpare, sade Zillow, senior ekonom på Aaron Terrazas.

Han fortsatte:

– Att köpa en bostad är ett kritiskt problem på nästan varje marknad i USA, och medan mycket fortfarande är okänt om den amerikanska ekonomins exakta väg under de kommande åren är det osannolikt att en andra bostadsmarknadskris är det centrala i nästa landsomfattande nedgång.

För mindre än ett år sedan nämnde deltagarna i undersökningen att en utrikespolitisk kris kommer vara den mest framstående sannolika orsaken till nästa recession. Dessa farhågor har underskattats till förmån för politikrelaterade rädslor om handelspolitik, korrigering på börsen eller en oväntat hög inflation.

De närmaste åren tror experterna att priserna på den amerikanska bostadsmarknaden fortsätter att öka. De förutspår att de amerikanska bostadspriserna ökar med 5,5 procent år 2018 till ett medianvärde om 220.800 dollar, cirka 1,92 Mkr. För ett år sedan var förutsägelserna för att bostadspriserna skulle öka med 3,7 procent år 2018.

– Den begränsade ökningen av hushållsinkomsterna, den långvariga efterfrågan på bostäder, den mycket låga arbetslösheten och den stabila ekonomiska tillväxten har gett upphov till kortfristiga utsikter för de amerikanska bostadspriserna, säger Terry Loebs, grundare av Pulsenomics. Dessa villkor överskuggar oron för att kostnaden på bostadslånen fortsätter att öka i år, vilket kan minska antalet potentiella bostadsköpare. SF