24 mars 2019
onsdag, 13 juni 2018 14:40

Kanozi formger Sicklas höghus

Skrivet av 
alt
Sickla Stationshus, vy från söder. Bild: TMRW/Kanozi Arkitekter

 

alt

Entrén på Industrivägen i Sickla. Bild: TMRW/Kanozi Arkitekter

 

alt

Höghuset sett från Värmdövägen Öst. Bild: TMRW/Kanozi Arkitekter 

 

I februari bjöd Atrium Ljungberg, tillsammans med Nacka kommun, in fyra arkitektkontor till ett parallellt uppdrag i Sickla. Uppdraget gick ut på att ta fram ett förslag till utveckling av en 23 våningar hög byggnad i Sickla innehållande tunnelbanestation, kontor, handel och service samt hotell. I samverkan har parterna nu valt Kanozi Arkitekter till samarbetspartner.
    

– Vi har valt ut Kanozi vars förslag håller en hög gestaltningsmässig nivå, samtidigt som arkitektkontoret har löst platsens publika delar och kopplingen till den blivande tunnelbanestationen på ett mycket bra sätt, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.
    

Platsen för byggnaden är där tunnelbanan, omkring 2026, får sin ena stationsuppgång i Sickla, bredvid Tvärbanans och Saltsjöbanans hållplatser. Gällande detaljplan tillåter en byggnad på fem våningar och ett syfte med det parallella uppdraget är att utreda möjligheten till ett högre hus vilket kan ligga till grund för en ny detaljplan.
   

– Sickla stationshus kommer bli en nod där tunnelbana, tvärbana, bussar och Saltsjöbanan möts. Byggnaden har en intressant balans mellan det lekfulla, eleganta och robusta och kommer bidra till att ge Nacka en intressant stadssilhuett med sina förskjutna, staplade volymer, säger Nina Åman, stadsarkitekt, Nacka kommun.